nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Tiga Negeri Beralih Fasa 24 September Ini

22 SEPT : Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik hari ini bersetuju tiga negeri dibenarkan untuk beralih fasa seterusnya berkuatkuasa 24 September ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam safu kenyataan memaklumkan, tiga negeri itu ialah Negeri Sembilan, Pahang dan Johor.

“Negeri Sembilan akan beralih daripada Fasa 3 kepada Fasa 4, Pahang pula daripada Fasa 2 kepada Fasa 3 dan Johor daripada Fasa 1 kepada Fasa 2.  

“Peralihan fasa ini mengikut garis panduan yang ditetapkan Pelan Pemulihan Negara (PPN) dengan mengambilkira kemasukan ke hospital bagi kes bergejala, penggunaan katil ICU serta peratusan lengkap divaksinasi. 

“Keputusan ini juga dilakukan berdasarkan penilaian risiko semasa yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN),” jelasnya dalam kenyataan tersebut. 

Kata Ismail Sabri lagi, prosedur operasi standard (SOP) bagi negeri-negeri yang memasuki Fasa 2, 3 dan 4, adalah sama dengan sebelum ini.

Tambahnya, keterangan SOP terkini akan dikemaskini oleh MKN di laman sesawang rasmi www.mkn.gov.my. 

Selain itu, kata Ismail Sabri lagi, beberapa ketetapan lain turut diputuskan hari ini merangkumi enam perkara antaranya ialah tempoh masa operasi, kebenaran membuka pusat pelancongan, aktiviti rentas negeri dan lain-lain.

Berikut adalah senarai ketetapan lain yang diputuskan dalam mesyuarat tersebut :

1. Kedai runcit, mini market, restoran, stesen minyak dan kedai serbaneka dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga 12 malam berkuatkuasa 23 September 2021. 

2. Membenarkan pembukaan pusat-pusat pelancongan, pulau-pulau atau kawasan pelancongan berserta aktiviti rentas negeri dibenarkan dengan syarat mencapai 90 peratus kadar vaksinasi dewasa berdasarkan data dan analisis yang telah dibuat oleh KKM.

3. Operasi perniagaan spa, pusat kesihatan (wellness), dan urut kesihatan dibenarkan kepada pengunjung dan operator yang telah menerima dos lengkap vaksin bermula 1 Oktober 2021. 

4. Pusat/ premis/ produk pelancongan seperti zoo, perladangan, akuarium, snorkeling, selam skuba, pelancongan memancing dan taman rimba, dibenarkan beroperasi di semua fasa PPN berkuatkuasa 1 Oktober 2021 dengan semua pengusaha/operator dan pelawat/pengunjung lengkap divaksin. 

5. Kehadiran pekerja bagi setiap perniagaan yang dibenarkan beroperasi adalah pada kapasiti 100% dengan syarat majikan dan semua pekerja lengkap divaksin. 

6. Warga asing yang tiba di pintu masuk antarabangsa perlu menanggung kos ujian RT-PCR di pintu masuk negara, manakala bagi warganegara adalah percuma. 

Sehubungan itu, Ismail Sabri berharap dengan kelonggaran-kelonggaran yang diberikan kerajaan ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh rakyat dengan penuh disiplin dan rasa tanggungjawab. 

“Patuhilah setiap SOP yang ditetapkan, pakai pelitup muka, amalkan penjarakan fizikal dan sentiasa menjaga kebersihan dan keselamatan diri,” ujarnya. – Oleh HAFIZ HAMZAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.