nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Dakwaan PH wujud monopoli barangan import tidak benar

22 SEPT : Dakwaan yang dilemparkan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ahli Parlimen Amanah Tampin, Datuk Dr Hasan Bahrom berlakunya monopoli barangan import sehingga menyebabkan harga barang makanan mahal ketika sesi penggulungan Titah Diraja baru-baru ini adalah tidak benar.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan I, Datuk Seri Ahmad Hamzah berkata,  tujuan kementeriannya menjalankan kawalan kuota melalui permit import syarikat (AP)adalah untuk memastikan bekalan makanan mencukupi dari keluaran pertanian terpilih iaitu kelapa biji tua, susu cair, kobis bulat, keratan ayam dan beras.

Pada masa sama, menurut beliau, pelaksanaan AP dapat menghalang berlaku lambakan pengeluaran pertanian terpilih di pasaran yang boleh menjejaskan daya saing dan pengeluaran petani tempatan.

Katanya lagi, setakat ini tiada keperluan untuk AP dikeluarkan bagi import cili.

“Permohonan kuota import dinilai dari aspek syarikat yang dipohon seperti yang telah ditetapkan. Bagi memastikan bekalan mencukupi dan tidak berlaku lambakan, pertimbangan permohonan juga diberikan kepada anggaran tahunan permintaan serta pengeluaran tempatan.

Datuk Seri Ahmad Hamzah

“Bagi kelapa tua, kobis bulat, susu cair dan keratan ayam, MAFI tidak menetapkan sebarang had pemegang kuota import.

“Bagi kuota import beras, kerajaan masih meneruskan dasar pengimport utama yang diperkenalkan sejak tahun 1974 dengan mengambil kira dasar ini adalah penting dan relevan.

“Ini bagi menjamin kelangsungan beras dalam negara di mana Bernas telah dilantik pengimport utama mewakili kerajaan Malaysia. Sebarang keputusan kerajaan dengan mempertimbangkan semua aspek secara menyeluruh bagi melindungi komoditi beras sebagai makanan ruji rakyat Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sesi penggulungan Titah Diraja kementeriannya di Dewan Rakyat, Kuala Lumpur, hari ini.

Dalam pada itu, Ahmad memaklumkan Dasar Agromakanan Negara 2021-2030 (DAN 2.0) telah digubal MAFI dengan mengambil kira isu sekuriti makanan yang meliputi daya saing dan kemampanan berdasarkan prinsip Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 dan Agenda Mampan 2030 di samping Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12) dan RMKe-13.

Pada masa yang sama, beliau memberitahu Pelan Tindakan Sekuriti Makanan Negara 2021-2025  telah dirangka bagi memastikan kestabilan sistem makanan negara kekal terjamin merangkumi lima aspek iaitu memperluaskan adaptasi teknologi dalam sistem makanan.

“Ini sebagai langkah prakmatif bagi mempertingkatkan lagi kecekapan produktiviti sistem ini berdasarkan skala ekonomi pertaninan mampan.

“Kedua adalah pemerkasaan penyelidikan dan pembangunan berteraskan sekuriti makanan ke arah meningkatkan lagi kapasiti pengeluaran makanan dan input pertanian secara domestik.

“Selain itu, memperkasakan ketersediaan dasar sekuriti makanan bagi mengenal pasti dan memantau makanan negara berdasarkan lokaliti dan juga menterjemahkan aspirasi dengan memfokuskan usaha memperluaskan kolaborasi strategik berteraskan sekuriti makanan antara kementerian, kerajaan negeri dan sektor swasta.

“Terakhir adalah memperkukuhkan lagi tadbir urus merentas jabatan, agensi untuk merapatkan jurang sistem makanan bagi meningkatkan kecekapan serta pemantauan sekuriti makanan negara,” katanya.  – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.