nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

MPIC rancang tingkatkan eksport buluh ke serata dunia

20 SEPT : Sempena sambutan Hari Buluh Dunia 2021 hari ini, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC) melancarkan Pelan Tindakan Pembangunan Industri Buluh Negara 2021-2030 bagi meningkatkan eksport produk buluh ke serata dunia.

Pelan tindakan yang merupakan kesinambungan pelan 2011-2020 ini berperanan untuk memperkasakan hala tuju Malaysia sebagai negara pengeluar buluh dan produk berasaskan buluh untuk dieksport ke China, Indonesia, Thailand dan serata dunia.

Menterinya, Datuk Zuraida Kamaruddin, berkata nilai eksport produk buluh pada tahun lalu adalah RM8.28 juta iaitu penurunan sebanyak 10 peratus berbanding 2019.

Bagaimanapun katanya,  jumlah yang direkodkan ini terlalu kecil berbanding saiz pasaran buluh dunia.

“Sehubungan itu, bagi memastikan bekalan sumber buluh negara yang berterusan,  kementerian  menerusi Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) akan meneruskan kemudahan pinjaman mudah bagi penanaman buluh di bawah Program Pembangunan Ladang Hutan,” jelasnya.

Datuk Zuraidah Kamaruddin

Beliau berkata demikian semasa berucap merasmikan majlis itu secara maya hari ini.

Katanya lagi, program ‘Bamboo Community Farming’ juga bermula sejak awal tahun ini sehingga 2025 di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12).

“Buluh adalah sumber bukan kayu penting yang turut menyumbang kepada pendapatan eksport negara dan di Malaysia, terdapat kira-kira 70 spesies buluh dan 45 daripadanya yang tumbuh secara semula jadi di kawasan hutan asli atau hutan selepas pembalakan,” katanya.

Menurut Zuraida, dari segi taburan penanaman, sebanyak 31 peratus tanaman buluh terdapat di Semenanjung dengan keluasan 229,123 hektar, Sarawak (45 peratus) dan Sabah (24 peratus).

Sektor agrikomoditi menjana pendapatan eksport negara sebanyak RM152 bilion pada 2020.

Bagi industri perkayuan di Malaysia, industri ini menyumbang sebanyak RM22.02 bilion kepada pendapatan eksport negara pada 2020 iaitu penurunan sebanyak 2.1 peratus berbanding nilai eksport pada 2019.

Penurunan ini berlaku berikutan permintaan dunia yang berkurangan kepada produk berasaskan kayu akibat pandemik COVID-19

Get real time updates directly on you device, subscribe now.