nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Beri status warganegara anak lahir luar negara

20 SEPT: Jawatankuasa Pilihan Khas Hal Ehwal Wanita dan Kanak-Kanak dan Pembangunan Sosial membuat keputusan agar Kerajaan memberi kewarganegaraan melalui kuat kuasa undang-undang kepada kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warga asing.

Keputusan tersebut dibuat hasil mesyuarat ke-2 jawatankuasa berkenaan yang bermesyuarat pada Rabu lalu yang dihadiri yang dipengerusikan Datuk Sri Azalina Othman Said yang juga Ahli Parlimen Penggerang dan dihadiri oleh Ahli-Ahli Jawatankuasa Pilihan Khas.

Mesyuarat tersebut turut dihadiri Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff, Ahli Parlimen Segambut Hannah Yeoh dan sembilan agensi lain iaitu Kementerian Pembangunan Luar Bandar, Kementerian Pendidikan, Kementerian Kesihatan, Kementerian Dalam Negeri, Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU), Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) dan Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS).

Menerusi satu kenyataan bersama hari ini, mesyuarat tersebut turut memutuskan untuk membatalkan tafsiran awal yang menetapkan kewarganegaraan kanak-kanak yang diberikan berasaskan status bapa warganegara Malaysia sahaja.

Azalina mempengerusikan Jawatankuasa Pilihan Khas Hal Ehwal Wanita dan Kanak-Kanak dan Pembangunan Sosial Rabu lalu yang turut membuat keputusan mengenai status warganegara kanak-kanak lahir di luar negara.

“Hasil perbincangan di mesyuarat tersebut telah berjaya menetapkan beberapa cadangan penambahbaikan berterusan seperti memberi kewarganegaraan melalui kuat kuasa undang-undang kepada kanakkanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warga asing, serta membatalkan tafsiran awal yang menetapkan kewarganegaraan kanak-kanak yang diberikan berasaskan status bapa warganegara Malaysia sahaja.

“Ini selaras dengan usaha Kerajaan ke arah pemeliharaan dan perlindungan hak golongan lelaki dan wanita serta menjamin hak kanak-kanak untuk identiti diri terutamanya apabila melibatkan masa hadapan kanak-kanak berkenaan.

“Hasrat ini akan menyemarakkan lagi semangat Keluarga Malaysia selari dengan polisi kerajaan “No one is left behind”,” kata kenyataan tersebut.

Kenyataan berkenaan dibuat secara bersama oleh Azalina, Tuan Che Alias Hamid (Ahli Parlimen Kemaman), Fuziah Salleh (Ahli Parlimen Kuantan), Alice Lau Kiong Yieng (Ahli Parlimen Lanang) dan Hannah.

Keputusan jawatankuasa berkenaan dibuat berhubung tindakan Kerajaan yang didakwa tidak konsisten membuat keputusan hak ibu mendapat kewarganegaraan untuk anak yang lahir di luar negara selepas Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun memfailkan notis rayuan untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi itu Isnin lalu.

Kenyataan itu turut memohon perhatian daripada Kerajaan bagi meneliti semula peruntukan yang sewajarnya dalam usaha penambahan perjawatan dan pengoperasian Bahagian Siasatan Seksual Wanita dan Kanak-Kanak Jabatan Siasatan Jenayah, Polis DiRaja Malaysia (D11).

Ini termasuklah pertambahan perjawatan dan pengoperasian D11 di negeri-negeri dan daerah bagi mengendalikan kes-kes berkaitan jenayah seksual dan keganasan terhadap wanita dan kanak-kanak.

“Mahkamah Jenayah Seksual Terhadap Kanak-Kanak juga wajar diperluas ke setiap negeri dalam memastikan usaha yang berimpak tinggi dan memberi kesan yang ketara,” menurut kenyataan itu lagi.

Tambah kenyataan itu, bagi memastikan pembelaan terhadap kanak-kanak yang berfokus, komprehensif dan efisien satu Akta Suruhanjaya Kanak-Kanak perlu diwujudkan.

Suruhanjaya itu, katanya, akan menjadi satu badan yang bebas dan tidak tertakluk di bawah mana-mana Kementerian, Jabatan dan agensi Kerajaan yang lain serta memiliki bidang kuasa khusus bagi melindungi hak dan kebajikan kanak-kanak di Malaysia.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.