nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Suntikan dos ketiga vaksin COVID-19 dijangka Oktober ini

19 SEPT: Orang awam akan mula menerima suntikan dos ketiga atau dos penggalak vaksin COVID-19 mulai awal bulan depan.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, berkata, sebagai permulaan Kementerian Kesihatan (KKM) akan memberikan suntikan dos penggalak kepada kumpulan rentan atau golongan berisiko tinggi yang sudah dikenal pasti KKM dan diberikan keutamaan menerima suntikan berkenaan.

Khairy berkata, antara mereka yang diberi keutamaan ialah warga emas yang mempunyai masalah kesihatan kronik, petugas barisan hadapan yang mempunyai penyakit berisiko tinggi, individu yang mempunyai sistem imun yang lemah serta individu yang berada dan bekerja di pusat jagaan warga emas.

“Ini amat penting kerana berdasarkan data kematian dan data pesakit kategori lima yang masuk ke unit rawatan rapi (ICU), kebanyakan mereka terdiri daripada golongan terbabit, termasuk warga emas yang ada masalah jantung, kencing manis, hipertensi dan sebagainya,” jelasnya.

Khairy Jamaluddin

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mengadakan lawatan kerja dan Mesyuarat Pasukan Petugas Khas Imunisasi COVID-19 (CITF) di Alor Setar Kedah, hari ini.

Yang turut hadir Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md Nor dan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan kerajaan bersetuju melaksanakan pemberian dos ketiga vaksin COVID-19 bagi golongan rentan dengan langkah itu akan dilaksana selepas liputan imunisasi populasi dewasa di seluruh negara mencapai 80 peratus.

Mengulas lanjut, Khairy berkata, pihaknya masih mengadakan perbincangan bersama kumpulan pakar bagi menentukan usia individu yang bakal menerima dos ketiga.

Katanya, pemberian dos ketiga itu tidak bermaksud hasil pemberian dua dos vaksin yang diberikan sebelum ini tidak berkesan, sebaliknya ia bagi meningkatkan sistem imun individu.

Mengulas lanjut, Khairy berkata KKM sedang mendapatkan maklumat daripada pengeluar vaksin COVID-19 bagi didaftarkan di bawah Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

“Untuk dos ketiga, kita perlu dapatkan kebenaran NPRA sebab badan berkenaan hanya beri kebenaran untuk suntikan dua dos vaksin jenis Pfizer, Sinovac dan Astra Zeneca.

“Semua pengeluar vaksin ini telah diminta hantar maklumat dos penggalak kepada NPRA. Saya jangka dalam tempoh seminggu dua boleh diluluskan.

“Selepas itu saya akan buat pengumuman jenis vaksin apa, boleh campur atau tidak. Bekalan vaksin pula saya yakin mencukupi,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.