nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Kerajaan Akan Terus Tanggung Subsidi Haji

18 SEPT: Subsidi haji akan terus ditanggung oleh kerajaan walaupun kosnya dijangka meningkat susulan perubahan prosedur operasi standard (SOP) ibadat itu yang dilaksanakan dalam norma baharu akibat penularan COVID-19.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, kerajaan akan mengekalkan subsidi untuk jemaah haji negara seperti dibiayai selama ini, namun kosnya belum dimuktamadkan lagi.

“Kos subsidi yang akan ditanggung kerajaan itu belum diputuskan lagi, namun peratusannya akan kekal seperti sebelum ini. Kos ibadah haji yang sebenar juga belum diputuskan kerajaan, mungkin akan meningkat berikutan Kerajaan Arab Saudi menaikkan Cukai Nilai Tambah (VAT) sehingga 15 peratus.

“Ia berikutan penguatkuasaan SOP susulan pandemik COVID-19 apabila bilangan jemaah terpaksa dihadkan,” katanya ketika ditemui media pada program penyampaian bantuan secara pandu lalu kepada pelajar cemerlang yang akan melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi (IPT), di Kota Bharu, Kelantan, hari ini.

AHMAD MARZUK

Dalam pada itu, Ahmad Marzuk menjelaskan, kerajaan juga akan memaklumkan lebih awal kepada bakal jemaah haji tentang kenaikan kos bagi menunaikan ibadat berkenaan.

“Sekian lama kos haji tidak naik kerana kemampuan kerajaan dan kedudukan kewangan kukuh membolehkan kos itu ditanggung. Sebelum ini juga, kerajaan menanggung subsidi haji berjumlah hampir RM400 juta hingga RM500 juta setahun.

“Kerajaan akan berusaha memastikan peningkatan kos haji tidak membebankan jemaah walaupun dijangka meningkat lebih RM30,000, berbanding RM24,000 sebelum ini dengan jemaah hanya perlu membayar RM9,900,” katanya.

Terdahulu, Pengarah Eksekutif Haji Lembaga Tabung Haji (TH), Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman semalam memberitahu, kos haji dijangka meningkat pada musim haji akan datang susulan pelbagai SOP yang perlu dipatuhi untuk menyempurnakan ibadah itu bagi mengekang penularan pandemik COVID-19.

Beliau berkata, peningkatan itu berdasarkan SOP norma baharu, kenaikan kos operasi dan kos lain di Malaysia serta Arab Saudi, sebahagian besarnya berkait rapat dengan SOP seperti penjarakan fizikal, kapasiti bilik hotel dan bas serta jumlah jemaah di dalam Masjidilharam.

Syed Saleh menambah, SOP itu memberi impak kepada kos haji akan datang kerana baru-baru ini saja, jemaah perlu membayar sekitar RM15,000 hingga RM20,000 untuk lima hingga tujuh hari, membabitkan tiga lokasi, iaitu Arafah, Muzdalifah dah Mina serta melaksanakan Tawaf dan Saie saja.

Menurut beliau, kos itu tidak termasuk penginapan hotel, makan minum dan penerbangan dari Malaysia dan Arab Saudi, maka bakal jemaah perlu bersedia dengan peningkatan kos ini. Sebagai perbandingan, bayaran haji pada 2019 ialah RM9,980 seorang untuk 40 hingga 45 hari menerusi subsidi haji. 

Pada 2019, kerajaan memutuskan bayaran menunaikan haji bagi jemaah muassasah kali pertama kekal RM9,980 dengan kerajaan menanggung subsidi sebanyak RM12,920. Kos haji tahun itu RM22,900 berbanding RM22,450 musim sebelumnya, namun Malaysia tidak menghantar jemaah pada 2020 dan tahun ini susulan pandemik.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.