nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Pemantauan Ketat Pastikan SOP Sentiasa Dipatuhi – MTUC

16 SEPT: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menyambut baik pembukaan semula 11 jenis perniagaan di bawah sektor pekerjaan dan ekonomi bermula esok. 

Namun, Timbalan Presiden MTUC, Mohd Effendy Abdul Ghani berkata, prosedur operasi standard (SOP) yang ketat perlu dilaksanakan kerajaan bagi memastikan tidak berlaku kebarangkalian dijangkiti wabak COVID-19. 

Beliau berkata, SOP itu perlu diselarikan dengan penguatkuasaan yang tegas agar pemantauan berterusan daripada kerajaan dapat dilakukan. 

“Kalau penguatkuasaan tidak dilaksanakan, nanti SOP akan menjadi longgar dan orang akan langgar SOP yang boleh membuka ruang peningkatan kes COVID-19. Itu, menjadi kebimbangan pihak kita. 

Penguatkuasaan pematuhan SOP perlu dilakukan oleh pihak berkuasa bagi memastikan ia sentiasa dipatuhi semua pihak.

“Namun, saya yakin kerajaan sudah mengambil langkah-langkah penting dan perlu agar pematuhan SOP itu akan sentiasa dipatuhi oleh semua pihak,” katanya kepada PNBBC Portal ketika dihubungi, hari ini. 

Semalam, Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik hari ini mengumumkan kebenaran operasi 11 jenis perniagaan di bawah sektor pekerjaan dan ekonomi dengan syarat vaksin ditetapkan di negeri Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula Jumaat ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata kebenaran itu membabitkan operasi kedai barang dan perkhidmatan fotografi, kedai barangan terpakai; kedai bunga atau nurseri; kedai kraf tangan dan cenderahati.

Selain itu, beliau memaklumkan turut dibenarkan ialah kedai antik; kedai alat permainan; kedai permaidani; kedai kandungan kreatif dan peralatan industri kreatif; kedai outdoor termasuk peralatan perkhemahan, dan memancing; kedai kosmetik, penjagaan kulit dan minyak wangi serta kedai tembakau termasuk vape atau rokok elektronik.

Dalam pada itu, Mohd Effendy memaklumkan kebenaran tersebut dilihat akan mampu mengimbangi faktor ekonomi dan kesihatan yang akan merancakkan kembali ekonomi negara di samping membuka semula peluang pekerjaan kepada penggangur. 

Justeru, beliau menyeru agar semua pihak sentiasa berterusan mematuhi SOP yang telah ditetapkan sebagai persediaan untuk memasuki fasa endemik COVID-19 yang akan dilaksanakan oleh kerajaan. 

“MTUC berharap agar semua pihak khususnya majikan dan pekerja mematuhi SOP. Jika tidak, syarikat akan ditutup dan itu akan memberi kesan kepada punca pendapatan dan secara tidak langsung akan menjejaskan pekerjaaan warga pekerja. 

“Jadi, semua pihak perlu memain pernaan agar SOP sentiasa dipatuhi dan bukan sahaja perlu dipatuhi malah pemantauan dan penguatkuasaan (enforcement) perlu agar SOP dapat dilakukan oleh semua pihak dengan baik,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.