Sukan libatkan sentuhan fizikal, ziarah kubur dibenarkan

51

15 SEPT: Aktiviti sukan dan rekreasi berpasukan yang melibatkan sentuhan fizikal seperti bola sepak, bola tampar dan takraw di fasiliti terbuka serta tertutup dibenarkan di negeri Fasa 2 dan 3 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata aktiviti itu perlu dijalankan secara tempahan, penjadualan penggunaan dan pemantauan rapi selain fasiliti sentiasa disanitasi.

Katanya, aktiviti sukan dan rekreasi berpasukan membabitkan sentuhan fizikal juga dibenarkan mengikut kapasiti penuh sukan itu bagi individu lengkap vaksin dan dilakukan di premis mempunyai kawalan penyeliaan sepenuhnya.

“Aktiviti kecergasan individu seperti senamrobik, zumba dan seumpamanya yang dilakukan secara berkumpulan di kawasan dan premis yang sama dengan mematuhi 50 peratus kapasiti atau tidak melebihi 50 orang (mana-mana yang lebih rendah) bagi individu yang lengkap divaksin, dengan seliaan jurulatih turut dibenarkan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Ismail Sabri menambah, aktiviti ziarah kubur Islam juga dibenarkan bagi setiap fasa PPN mengikut ketetapan pihak berkuasa agama negeri manakala aktiviti ziarah kubur bukan Islam turut dibenarkan dengan mengikut ketetapan Kementerian Perpaduan Negara (KPN).

Selain itu, katanya, kapal persiaran dibenarkan beroperasi dengan 50 peratus kapasiti dan semua anak kapal serta penumpang mesti lengkap divaksin.

Turut dilonggarkan, katanya, Taman Bimbingan Kanak-Kanak(Tabika), Taman Asuhan Kanak-Kanak (Taska), Taman Didikan Kanak-Kanak (Tadika), Pusat Jagaan Harian dan Pusat Perkembangan Minda dibenarkan beroperasi di negeri Fasa 1 dan Fasa 2 PPN sahaja.

Namun, kata beliau, pengoperasian itu bagi anak-anak yang ibu bapanya bekerja dan operator serta pekerja di pusat–pusat itu perlu menerima vaksinasi lengkap sebelum dibenarkan beroperasi.

“Kelonggaran sektor sosial dan pendidikan turut menyaksikan pengoperasian Institut Latihan Sektor Pengangkutan Udara dan Darat dibenarkan bagi negeri Fasa 2 PPN,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.