KeTSA sumbang pelitup muka untuk pelajar bernilai RM200,000

17

15 SEPT: Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) melalui Tenaga Nasional Berhad (TNB), akan menyumbang pelitup muka bernilai RM200,000 kepada 88,787 pelajar Tingkatan 6 di seluruh negara.

Menterinya, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, berkata sumbangan itu untuk pelajar daripada golongan B40 dan yang memerlukan tanpa mengira latar belakang dengan berteraskan konsep Keluarga Malaysia.

“Saya berharap sumbangan itu sedikit sebanyak akan dapat mengurangkan beban keluarga B40 dalam menyediakan kelengkapan persekolahan anak.

TAKIYUDDIN

“Kerjasama guru dan pengurusan sekolah juga sangat diharapkan supaya dapat memantau serta memastikan semua pelajar sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Kementerian Kesihatan (KKM) bagi memastikan kesihatan pelajar terpelihara,” katanya dalam satu kenyataan.

Berdasarkan fasa-fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN), sebagaimana diumumkan oleh Kementerian Pendidikan (KPM), sesi persekolahan bersemuka akan bermula pada 3 Oktober depan secara berperingkat dengan membabitkan kelas-kelas yang terlibat dengan peperiksaan.

Sehubungan itu, ibu bapa dan pihak sekolah perlu mematuhi prosedur standard operasi (SOP) yang digariskan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk pembukaan semula sekolah antaranya ialah mewajibkan pemakaian pelitup muka, sentiasa mencuci tangan menggunakan air dan sabun serta menjaga jarak.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.