KeTSA bantu kerajaan Selangor Pulihara HSKLU

8

15 SEPT :  Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia serta Jabatan Mineral dan Geosains akan membantu Kerajaan Selangor untuk memelihara serta memulihkan kawasan Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU), bagi memastikan fungsi hutan paya gambut itu dalam memberi perkhidmatan ekosistem sentiasa terpelihara, selain bagi mencegah kebakaran.

Menteri di Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, kementeriannya juga mengalu-alukan pembabitan semua pihak, termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan komuniti setempat dalam usaha untuk memulihkan hutan simpan tersebut.

Pihak kementerian juga menurut beliau, menyambut baik keputusan Kerajaan Selangor menghentikan cadangan pelan pembangunan ke atas kawasan HSKLU seluas 536.7 hektar yang dinyahwartakan, baru-baru ini dan akan memulakan proses pewartaan semula sebahagian besar kawasan terbabit sebagai Hutan Simpanan Kekal (HSK).

“KeTSA menyambut baik keputusan Kerajaan Selangor mengekalkan status kawasan gantian seluas 579.64 hektar yang diwartakan sebagai HSK, iaitu Hutan Simpan Sungai Panjang, Hutan Simpan Buloh Telor Barat, Hutan Simpan Buloh Telor Timur dan Hutan Simpan Broga.

Datuk Seri Takiyuddin Hassan

“Ia bertepatan hasrat Kerajaan Malaysia untuk memastikan sekurang-kurang 50 peratus keluasan tanah negara dilitupi kawasan berhutan, selaras komitmen dinyatakan pada peringkat antarabangsa,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Kerajaan Selangor pada 8 September lalu memutuskan untuk menghentikan cadangan pelan pembangunan ke atas HSKLU dan membatalkan pemberimilikan tanah kepada syarikat yang terbabit.

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari, dilaporkan berkata keputusan itu dibuat melalui Majlis Mesyuarat Kerajaan Selangor di mana beberapa perkara berhubung HSKLU turut ditetapkan.

Antaranya, 42 hektar akan kekal dinyahwarta bagi melengkapkan pemberimilikan tanah kepada Kampung Orang Asli Busut Baru untuk menyelesaikan isu yang tertangguh sejak 2006.

Kerajaan Selangor turut menegaskan bahawa segala proses penyahwartaan sebelum ini mematuhi segala prosedur dan tatacara dinyatakan mengikut lunas undang-undang

Get real time updates directly on you device, subscribe now.