CITF-A sasar 60 peratus remaja divaksin November ini

24

15 SEPT: Pasukan Bertindak Imunisasi COVID-19 Remaja (CITF-A) menyasarkan 60 peratus remaja berusia 12 hingga 17 tahun mendapat satu dos vaksin pada November ini dan 80 peratus remaja lengkap vaksinasi sebelum sekolah dibuka pada sesi 2022.

CITF-A yang yang dipengerusikan Timbalan Menteri Kesihatan 1, Datuk Dr. Noor Azmi Ghazali memaklumkan CITF-A ditugaskan untuk membuat penetapan dasar dan menyelaraskan pelaksanaan pelan vaksinasi remaja.

“CITF-A akan memastikan sasaran ini dapat dicapai dan kerjasama daripada semua agensi diperlukan.

“Keutamaan akan diberikan kepada remaja berumur 16 dan 17 tahun yang akan menduduki peperiksaan awam serta mempunyai komorbiditi (menghidap lebih daripada dua penyakit).

“Program ini juga menyasarkan pelajar di sektor pendidikan swasta, institusi perlindungan dan pemulihan serta remaja dalam komuniti terpinggir seperti gelandangan, pelarian dan bukan warganegara,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sebagai langkah awal katanya, KKM sudah membangunkan portal pendaftaran institusi, iaitu Portal Vaksin-Anak-Ku.

“Semua sekolah, institusi pendidikan, perlindungan dan pemulihan kerajaan dan swasta dimohon mendaftarkan institusi masing-masing di portal tersebut.

“Pada masa sama, ibu bapa dan penjaga remaja disaran mendaftarkan anak mereka sebagai tanggungan dalam aplikasi MySejahtera.

“Proses ini bagi membolehkan remaja mendapatkan sijil vaksinasi digital MySejahtera masing-masing,” katanya.

Menurutnya, vaksin Comirnaty (keluaran Pfizer Bio-NTech) akan digunakan untuk program ini dengan setiap remaja diberikan dua dos.

Proses vaksinasi akan dilakukan melalui tiga kaedah, iaitu jangkau luar (outreach) ke sekolah atau institusi secara berjadual.

Pendekatan kedua khusus untuk remaja dengan komorbiditi, dengan mereka mendapatkan vaksinasi di hospital atau klinik kesihatan yang merawat mereka.

Kaedah terakhir bagi remaja yang tidak dapat hadir bersama ibu bapa atau penjaga, mereka akan diberikan janji temu di klinik kesihatan swasta berdekatan melalui aplikasi MySejahtera.

Sementara itu, remaja di Sabah akan mendapat vaksinasi mereka mulai esok.

Sarawak ialah negeri pertama memulakan vaksinasi untuk remaja pada 8 Sept lalu, bermula dengan mereka yang berusia 16 dan 17 tahun menjelang sekolah dibuka semula bulan depan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.