Agong zahir rasa syukur terlaksananya kerjasama rentas parti

27

15  SEPT : Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini menzahirkan rasa syukur dan sukacita dengan terlaksananya kerjasama rentas parti yang dimeterai antara kerajaan dan pembangkang melalui Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik yang merupakan satu sejarah baharu dalam pentadbiran negara.

Dengan MoU yang dimeterai itu, Baginda menzahirkan harapan agar kemelut politik dapat diakhiri segera dan Ahli Dewan Rakyat dapat mengetepikan segala agenda politik dan bersatu hati serta bersepakat berusaha menangani pandemik COVID-19 demi kepentingan rakyat.

Seri Paduka Baginda mengulangi pandangan Baginda bahawa rakyat tidak wajar dibebankan dengan kemelut politik yang tidak berkesudahan ketika negara bergelut menghadapi isu kesihatan dan kelembapan ekonomi akibat pandemik COVID.19.

Menurut Datuk Pengelola Bijaya Diraja,  Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin, Baginda menegaskan bahawa MoU itu juga adalah selaras dengan pendirian Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu akan pentingnya pembentukan Kerajaan yang stabil dan berfungsi dengan cekap serta berhemah dalam keadaan negara menghadapi pelbagai krisis.

“Oleh yang demikian, Seri Paduka Baginda menasihati Ahli-Ahli Dewan Rakyat supaya memberikan keutamaan kepada kemaslahatan rakyat dan kesejahteraan
negara pada sesi sidang Parlimen yang kini sedang berlangsung.

“Seri Paduka Baginda turut menasihati Ahli-Ahli Dewan Rakyat supaya mengembalikan fokus kepada usaha memerangi pandemik COVID-19 dan kembali membawa sinar kepada rakyat dan negara,” jelasnya menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan Istana Negara hari ini.

Wakil Kerajaan dan pembangkang menandatangani MoU persefahaman rentas parti untuk meredakan ketegangan politik bagi memberi tumpuan kepada usaha memulihkan negara dan membendung penularan COVID-19 pada 13 September lalu.

Sehubungan dengan termeterainya MoU itu, Baginda menzahirkan keyakinan bahawa dengan kestabilan politik dan peningkatan kadar vaksinasi penduduk serta bantuan tambahan oleh Kerajaan, ia dapat mempercepatkan proses pemulihan ekonomi negara di mana faktor-faktor tersebut adalah kunci keyakinan semua pihak yang berkaitan termasuk para pelabur.

Selain itu, Baginda turut menegaskan bahawa Kerajaan juga perlu mempercepatkan penggubalan dasar-dasar yang mesra perniagaan dan pelaburan bagi meningkatkan lagi daya saing negara.

“Seri Paduka Baginda juga mengambil kesempatan inl menyeru seluruh rakyat agar menzahirkan solidariti dan sokongan padu kepada para petugas barisan hadapan dengan bersama-sama berganding bahu dan berdisiplin dalam mematuhi Prosedur Operas Standard (SOP) serta semua perintah yang telah dltetapkan Kerajaan.

“Baginda turut menyeru seluruh rakyat agar bertenang dan bersama-sama Baginda  berdoa agar negara sentiasa berada di bawah perlindungan Allah dan dijauhi dari sebarang musibah serta wabak COVID-19 dapat dibendung dan diakhiri dengan segera,” ujarnya. – Oleh Hafiz Hamzah

Get real time updates directly on you device, subscribe now.