Moratorium: Bank diarah usaha kecualikan bayaran faedah

19

14 SEPT: Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz sudah mengarahkan institusi perbankan untuk mengusahakan pengecualian bayaran faedah bagi penerima moratorium pinjaman bank dengan segera.

Ia membabitkan penerima moratorium dari kumpulan 50 peratus terbawah daripada keseluruhan rakyat Malaysia untuk sepanjang tempoh tiga bulan pada suku keempat 2021.

“Kerajaan mengumumkan pakej bantuan moratorium automatik pinjaman selama enam bulan kepada semua peminjam individu tanpa syarat di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH).

“Kemudahan ini juga ditawarkan kepada pengusaha perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang terjejas tertakluk kepada semakan dan kelulusan bank,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Moratorium automatik di bawah Program PEMULIH menyaksikan tiada lagi syarat dikenakan seperti pengurangan pendapatan.

Malah, tiada semakan akan dilakukan sama ada pemohon hilang pekerjaan dan tiada lagi dokumentasi yang perlu dikemukakan untuk permohonan.

Proses ini dipermudahkan bagi memastikan kesemua golongan dapat diberi bantuan yang sewajarnya dalam tempoh pandemik ini.

Sementara itu, Tengku Zafrul berkata negara sudah membuktikan keberkesanan vaksin dalam membolehkan pembukaan lebih banyak sektor-sektor ekonomi.

Justeru, beliau berkata melalui Bajet 2022, Kementerian Kewangan akan berusaha mempercepatkan pemulihan ekonomi menerusi penggubalan dasar-dasar yang mesra perniagaan dan pelaburan, serta meningkatkan lagi daya tahan negara.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.