Mengurung Rakyat Bukan Lagi Solusi – PM

38

14 SEPT: Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, memberitahu Dewan Rakyat hari ini, bahawa langkah mengurung rakyat kini sudah tidak sesuai kerana boleh memberi kesan terhadap kesihatan mental individu berkenaan.

Berikutan itu, Ismail Sabri berkata kerajaan akan memberi tumpuan kepada pembukaan sektor ekonomi bagi membantu mengimbangi kehidupan sosial dan ekonomi rakyat.

Langkah tersebut menurutnya sesuai memandangkan data pemberian terkini vaksin menunjukkan seramai 74.7 peratus rakyat dewasa di negara ini sudah menerima dua dos vaksin manakala satu dos adalah seramai 91.6 peratus.

“Keputusan pembukaan semula 11 sektor ekonomi di negeri-negeri Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) wajar, berikutan peratusan penerima vaksinasi yang tinggi dengan mengambil kira data penilaian risiko yang dijalankan Kementerian Kesihatan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

“Selain itu, sektor-sektor ini dibuka dengan prosedur operasi standard (SOP) ketat termasuk hanya membenarkan pelanggan yang divaksin lengkap  untuk masuk membuat urus niaga atau mendapatkan perkhidmatan,” katanya ketika Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen ke-14 hari ini.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Beliau berkata, demikian ketika menjawab pertanyaan Ahli Parlimen BN-Jempol, Datuk Mohd Salim Sharif yang mahu penjelasan tentang kewajaran pembukaan 11 sektor ekonomi di negeri-negeri Fasa1 PPN ketika kes jangkitan harian masih tinggi dalam sesi Persidangan Dewan Rakyat.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata menjelaskan 11 sektor yang dibenar bukan di negeri Fasa 1 juga tidak menyumbang kluster yang besar.

Sebagai contoh, Ismail Sabri berkata ramai kata gunting  rambut bahaya sebab kontrak rapat tetapi sepanjang 2020  hanya satu kluster gunting rembut, begitu juga kedai cuci kereta sepanjang tahun 2020 tak ada satu kedai  cuci kereta wujud kluster.

Ismail Sabri berkata kerajaan akan meneruskan dasar dan strategi untuk meningkatkan pendapatan dan kuasa beli rakyat terutama isi rumah miskin dalam kalangan B40, bagi membantu ekonomi rakyat untuk jangka masa sederhana dan panjang.

“Langkah ini akan dilaksanakan melalui program peningkatan pendapatan dan keupayaan, menambah baik akses daripada keperluan asas termasuk pendidikan, kesihatan dan perumahan, menggalakkan keusahawanan dan akses kepada pembiayaan kewangan dan meningkatkan perlindungan sosial,” katanya.

Katanya,pelbagai bantuan yang disediakan kerajaan di bawah lapan pakej rangsangan sepanjang pandemik melanda negara kebanyakannya adalah bersifat jangka masa pendek bagi mengurangkan tekanan terhadap individu serta isi rumah yang terkesan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.