nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Kadar Pengangguran Negara Catat Penurunan

14 SEPT: Kadar pengangguran negara pada suku kedua tahun ini mencatatkan trend penurunan secara berterusan daripada 5.1 peratus kepada 4.8 peratus pada suku kedua tahun lalu.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M, Saravanan berkata, daripada jumlah itu, hanya dua negeri mencatatkan kes pengganguran melebihi 8 peratus iaitu Labuan sebanyak 8.8 peratus manakala Sabah merekodkan sebanyak 8.7 peratus.

Menurut beliau, peratusan ini menunjukkan bahawa hanya sembilan daripada 100 tenaga buruh adalah penggangur dan selebihnya telah mendapat pekerjaaan.

“Perlis mencatatkan pengganguran 5.3 peratus manakala enam negeri mencatatkan pengganguran sebanyak empat peratus iaitu Kelantan (4.8 peratus); Kuala Lumpur (4.7 peratus); Perak, Selangor serta Sarawak (4.4 peratus), serta Terengganu (4.2 peratus) manakala Kedah, Johor, Pulau Punang, Melaka, Negeri Sembilan catat pengganguran di antara 3.5 peratus ke 3.9 peratus.

“Manakala Putrajaya hanya rekod 1.7 peratus sahaja. Secara keseluruhan, tujuh negeri mencatatkan kadar pengganguran di bawah 4 peratus,”  katanya ketika sesi waktu pertanyaan-pertanyaan Menteri di sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Ahli Parlimen UMNO Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub meminta Menteri menyatakan kadar pengangguran rakyat Malaysia mengikut negeri sehingga bulan Ogos tahun ini.

Sementara itu, bagi menjawab pertanyaan Ahli Parlimen DAP Bukit Bendera, Wong Hon Wai, sama ada kerajaan akan menyemak semula Program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H)berikutan rungutan komuniti MM2H dan industri ekonomi berkaitan terhadap syarat baharu yang amat ketat, Menteri Dalam Negeri, Hamzah Zainuddin berkata, syarat sedia ada boleh dipertimbangkan untuk mendapat kelonggaran.

Datuk Seri Hamzah Zainuddin

Kata Hamzah, ia termasuk keperluan seperti pemilikan akaun simpanan tetap sekurang-kurangnya RM1 juta dan pengeluaran maksimum sebanyak 50 peratus dibenarkan ke atas nilai prinsipal bagi tujuan pembelian hartanah; kesihatan dan pendidikan anak; pengisytiharan aset cair sekurang-kurangnya RM1.5 juta; pendapatan luar negara sekurang-kurangnya RM40,000 sebulan; dan lain-lain keperluan syarat yang ditetapkan.

“Bagaimanapun, bagi semua peserta baharu, mereka perlu memenuhi dasar baharu MM2H bagi memastikan peserta MM2H yang berada di Malaysia adalah benar-benar sah, berkualiti tinggi dan dapat memberi sumbangan yang positif kepada pertumbuhan ekonomi negara,” tegasnya.

Dalam pada itu, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin memaklumkan pihaknya akan meneruskan inisiatif bagi menambah bilangan katil dan mengoptimumkan penggunaan katil sedia ada di hospital dan fasiliti milik Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“KKM menyasarkan nisbah nisbah katil hospital 1,000 pendduduk pada kadar 2.08 peratus pada akhir Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) pada tahun 2020 iaitu tahun akhir RMK-11. Nisbah tercapai 2.01 di mana bilangan katil aktil meningkat dari 55,952 katil 2016 kepda 65,508 aktil pada tahun 2020.

Khairy Jamaluddin

“Bagi mencapai sasaran, KKM akan menambah bilangan katil menerusi pembinaan hospital baharu dan meningkatkan taraf hospital dan fasiliti sedia ada.

“Tumpuan diberikan kepada kawasan sedia ada mempunyai penggunaan kadar katil yang tinggi selain kepadatan penduduk akses kepada perkhidmatan hospital sedia ada serta peruntukan daripada kerajaan.

“Selain itu, KKM akan menggunakan pendekatan untuk mengoptimumkan katil sedia ada menerusi perkhidmatan rawatan harian di hospital-hospital utama.

“Ia dilakukan bagi mengurangkan keperluan terhadap katil pesakit dan pelaksanaan hospital kluster di mana perkhidmatan kepakaran dikembangkan kepada hospital tanpa pakar dan penggunaan katil yang rendah,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.