Negara berada di landasan kukuh mendepani pandemik -Agong

18

13 SEPT: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menasihatkan rakyat Malaysia supaya jangan terlalu cepat leka dan berpuas hati dengan pencapaian Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) yang sudah mencecah 75 peratus ketika ini.

Al-Sultan Abdullah bertitah, kerajaan juga perlu terus berusaha untuk  mengekang penularan jangkitan COVID-19 terutamanya dengan kemunculan varian-varian baharu.

“Di sebalik kejayaan ini, beta menyeru supaya kita jangan cepat terleka dan berpuas hati. Usaha hendaklah diteruskan bagi mengekang penularan jangkitan terutamanya dengan kemunculan pelbagai varian baharu.

“Kerajaan hendaklah terus berusaha menurunkan kes jangkitan harian COVID-19 dan mencapai imuniti kelompok dengan segera.

“Menyedari hakikat tersebut, strategi “whole-of-society effort” perlu dipergiatkan dengan naratif komunikasi yang berkesan.

“Beta mengalu-alukan usaha Kerajaan dalam memperkasa “Agenda Nasional Malaysia Sihat” dalam mendidik Keluarga Malaysia untuk hidup bersama virus ini,” titah baginda sempena pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen ke-14 hari ini.

Sultan Abdullah amat menghargai segala usaha berterusan kerajaan dalam melaksanakan pelbagai strategi bagi menangani pandemik COVID-19

Baginda juga menasihatkan rakyat sentiasa menjaga kesihatan diri  dan menerima COVID-19 kini adalah sebahagian daripada kehidupan yang terpaksa dihadapi.

Al-Sultan Abdullah turut mengingatkan rakyat mengambil langkah berjaga-jaga dan mengekalkan disiplin diri dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) setiap masa.

“Justeru, rakyat masih lagi perlu untuk sentiasa menjaga kesihatan diri, mengambil langkah berjaga-jaga dan kekal berdisiplin mematuhi prosedur operasi standard pada setiap masa. Lebih utama, rakyat hendaklah menentukan diri mereka divaksinasi.

Mengulas lanjut, Al-Sultan Abdullah bertitah negara kini berada di atas landasan yang kukuh dalam menangani pandemik COVID-19 menerusi pembentukan Majlis Pemulihan Negara dan pelaksanaan PICK serta pakej bantuan kewangan dan rangsangan ekonomi kepada rakyat.

Baginda amat menghargai segala usaha berterusan kerajaan dalam melaksanakan pelbagai strategi bagi menangani pandemik COVID-19 serta impaknya terhadap aspek ekonomi, sosial dan kesejahteraan rakyat.

“Negara kita adalah antara negara  yang terpantas kadar vaksinasi di dunia. Pencapaian tersebut sudah pasti merupakan hasil daripada kejayaan PICK dan Program Imunisasi Industri COVID-19 Kerjasama Awam-Swasta (PIKAS).

“Kini, hampir 75 peratus pekerja sektor pembuatan yang berdaftar dengan program imunisasi industri telah menerima vaksinasi lengkap dan telah membantu meningkatkan produktiviti di sektor pengilangan dan pembuatan,” titahnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.