Nazri serah UMNO Bahagian kenal pasti calon PRU 15

14

11 SEPT: Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz enggan menamakan mana-mana pemimpin UMNO sebagai calon pilihannya untuk bertanding atas tiket Barisan Nasional (BN) di kerusi Parlimen Padang Rengas, pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) nanti.

Berikutan itu, Mohamed Nazri yang juga penyandang kerusi Parlimen Padang Rengas menyerahkan UMNO Bahagian berkenaan untuk mengenal pasti calon sesuai untuk diangkat sebagai calon BN.

Malah, Mohamed Nazri berkata perkara berkenaan juga pernah dibincangkan di dalam Mesyuarat Jawatankuasa UMNO Bahagian Padang Rengas, pada tahun lalu.

“Selaku Ketua Bahagian, saya tidak ada calon pilihan, saya tidak mahu buat keputusan sendiri kerana akan menunjukkan saya ada ‘favouritism’ saya ada pilihan, saya tak mahu.

“Maka oleh kerana itu saya serahkan kepada jawatankuasa bahagian untuk mereka memutus dan saya dengan timbalan saya (ADUN Chenderoh, Datuk Zainun Mat Noor) dalam mesyuarat jawatankuasa itu telah jelas menyatakan iaitu bahawa kami berdua tidak mahu ditawarkan sebagai calon dalam PRU-15,” katanya selepas mengadakan pertemuan dengan ketua-ketua cawangan UMNO di dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Lubok Merbau, di Kuala Kangsar, Perak, hari ini.

Dalam perkembangan lain, Mohamed Nazri menyifatkan tujuh tawaran Transformasi Parlimen dan Pentadbiran yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mampu mengelakkan rakyat dan negara menjadi mangsa kepentingan politik individu.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) itu berkata tawaran berkenaan adalah cukup baik dan tidak ada sebab untuk pemimpin pembangkang menolaknya.

Mohamed Nazri berkata rakyat dan negara telah menjadi mangsa kepada perkara-perkara seperti lompat parti, seorang individu menguasai sepenuhnya negara sewaktu menjadi Perdana Menteri dan lain-lain.

“Saya rasa ini satu tawaran cukup baik. Pemulihan ekonomi kita panggil lah semua kerana macam kata keputusan yang dibuat nanti tak semestinya hanya keputusan berdasarkan kepada pandangan kerajaan, tapi juga pandangan daripada orang-orang biasa dan juga pandangan daripada pembangkang.

“Oleh kerana kita bersama-sama untuk memulihkan ekonomi maka tawaran itu adalah cukup baik kepada saya dan tidak ada sebab, yang saya tahulah, pembangkang menolak tawaran itu,” katanya.

Mengulas lanjut, Mohamed Nazri berkata, pelaksanaan Undi18 dalam tempoh terdekat yang ditawarkan juga membuktikan alasan mengatakan mereka belum matang tidak boleh diterima.

“Sebab contoh-contoh yang ditunjukkan oleh ahli-ahli Parlimen yang dewasa juga tidak melambangkan kematangan sehinggakan DYMM Sultan Johor meminta supaya ahli-ahli wakil rakyat jangan menjadikan Dewan yang mulia sebagai sangkar beruk.

“Jadi saya rasa orang dewasa tak ada hak untuk komen yang muda tak matang kerana mereka sendiri pun tidak menunjukkan kematangan dalam politik,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.