Malaysia kemuka tiga cadangan perkukuh kerjasama ASEAN-China

15

10 SEPT: Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengemukakan tiga asas kerjasama antara ASEAN-China yang menekankan kepada usaha mempergiatkan perdagangan dan pelaburan terbuka, pada masa depan.

Ismail Sabri berkata, asas berkenaan termasuk memperkukuh Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) sebagai alat penting untuk membangkitkan semula ekonomi ASEAN dan gelembung perjalanan rentas sempadan untuk proses pemulihan.

“Sangat mustahak bagi ASEAN dan China untuk memperhebatkan usaha di sektor perdagangan serta pelaburan. Setelah gelombang baru pandemik, kita harus bekerjasama untuk terus menerapkan hubungan perdagangan berdasarkan peraturan dan multilateral untuk memudahkan wilayah tersebut dalam menghadapi krisis.

“Seperti yang digariskan dalam Kerangka Pemulihan Ekonomi ASEAN, kita harus berusaha untuk memastikan hubungan rantaian bekalan tidak terganggu dan untuk memudahkan pergerakan barang serta perkhidmatan penting.

ISMAIL SABRI

“Dengan membuang halangan yang tidak perlu dalam perdagangan, kita akan menggunakan langkah perdagangan baharu untuk pertumbuhan semula ekonomi,” katanya sempena Sidang Kemuncak Perusahaan dan Pelaburan China-ASEAN dan Ekspo China ASEAN (CAEXPO) ke-18 secara maya hari ini sempena ulang tahun ke-30 hubungan dialog ASEAN-China.

Untuk rekod China kekal seperti destinasi eksport terbesar Malaysia, dengan jumlah eksport berkembang menjadi AS$37.92 bilion dan menyumbang 16.2 peratus daripada jumlah eksport negara, pada tahun 2020.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri juga menjelaskan, sudah waktunya bagi ASEAN dan China untuk mempromosi kerjasama dalam perkongsian ekonomi digital sekali gus percepatan penggunaan teknologi di kalangan perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Beliau berkata RCEP menunjukkan kepada dunia bahawa ASEAN bersama Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA), termasuk China memberi komitmen kepada rantaian bekalan makanan untuk memastikan pasaran terbuka di tengah krisis pandemik.

Ismail Sabri berkata RCEP juga membantu proses pemulihan sekali gus meningkatkan rantaian bekalan serantau dan mempelbagaikan rangkaian pengeluaran.

“Inisiatif gelembung perjalanan akan menghidupkan kembali industri pelancongan selain kerjasama mengiktiraf pensijilan vaksinasi sebagai bentuk kerjasama dalam proses pemulihan dan pertumbuhan semula ekonomi,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.