Jangan tergesa-gesa iktiraf UEC – Pemuda PAS

45

10 SEPT: Dewan Pemuda Pas Malaysia (DPPM) berharap kerajaan akan berhati-hati dan tidak tergesa-gesa untuk memberikan pengiktirafan Sijil Pelajaran Bersepadu (UEC).

Ketua Penerangannya, Nadzir Helmi berkata, meluluskan UEC yang mengikut sukatan pelajaran dari negara Taiwan pastinya sedikit sebanyak akan memberikan kesan bagi masa depan negara ini.

Beliau berkata, pengiktirafan UEC tanpa memikirkan kesan dan akibat di sebaliknya, akan menjejaskan perpaduan kaum dan pembentukan negara bangsa yang selama ini telah dibina.

“Tindakan meluluskan UEC juga bercanggah dengan lima aspirasi pendidikan yang telah digariskan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025, terutama keberhasilan dalam mengecilkan jurang pendidikan antara bandar dan luar bandar serta menggugat perpaduan rakyat akibat silibus pembelajaran yang berbeza.

NADZIR

“Selain itu, usaha bagi melahirkan rakyat Malaysia yang dapat memberikan keharmonian pada negara, kemakmuran pada keluarga dan masyarakat seperti termaktub dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan dikhuatiri tidak akan tercapai.

“Ini kerana silibus UEC yang digunakan masa ini tidak memupuk sifat patriotik dan cintakan negara dalam diri pelajar sepertimana sistem pendidikan kebangsaan.

“Oleh itu, DPPM berpandangan sebarang usaha mengiktiraf UEC harus dibuat secara berhati-hati serta dibincangkan terlebih dahulu secara bersama,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Kenyataan beliau tersebut mengulas petikan sebuah portal yang mendakwa kerajaan akan membuat perjanjian keyakinan dan bekalan (CSA) dengan parti pembangkang, di mana salah satu syaratnya adalah dengan mengiktiraf UEC.

Sementara itu, Nadzir berkata DPPM akan meminta penjelasan daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkaitan hal tersebut.

“Menuntut Perdana Menteri mendedahkan secara terperinci berkenaan CSA yang dibuat antara kerajaan dan pembangkang, agar semua rakyat jelas tuntutan-tuntutan yang dibuat oleh mereka serta tidak ada sebarang tuntutan yang bercanggah dengan aspirasi rakyat dan negara diluluskan akibat muslihat politik ini,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.