PM mampu redakan hubungan BERSATU dan UMNO

91

9 SEPT: Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dilihat mampu menjadi orang tengah untuk meredakan ketegangan politik antara Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan UMNO, sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) nanti.

Ketua Penerangannya, Datuk Wan Saiful Wan Jan, berkata BERSATU yakin Ismail Sabri mampu menyejukkan ‘suhu’ politik negara sekali gus membolehkan kerajaan memberi tumpuan sepenuhnya kepada usaha memerangi wabak COVID-19 dan melaksanakan Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Wan Saiful berkata pemilihan Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri dibuat berdasarkan sokongan majoriti Ahli Parlimen yang menyokong kerajaan sekarang.

“Kalau dilihat dari segi komposisi Kabinet, pasukannya majoriti masih sama, Ismail Sabri adalah tokoh yang dipilih oleh semua pihak dalam kerajaan yang ada sekarang dan kita menyokong beliau untuk menjadi Perdana Menteri.

“Kita berkeyakinan bahawa dengan kepimpinan, pengaruh dan juga pengalaman yang beliau ada dalam menguruskan pandemik COVID-19 yang melanda negara kita.

“Kita boleh mentadbir untuk jangka masa yang tak lama sebelum PRU-15 asalkan kita tidak menimbulkan masalah kepada Perdana Menteri, beri ruang untuk beliau memimpin negara ini dengan bantuan keseluruhan pasukan yang ada,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat BERSATU hari ini.

Mengulas lanjut, Wan Saiful berkata Presiden BERSATU sendiri berjiwa besar dan menunjukkan contoh cukup baik dengan sanggup merendah diri menerima jawatan Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) biarpun beliau adalah bekas Perdana Menteri ke-8 di bawah kepimpinan Ismail Sabri.

Beliau berkata tindakan sedemikian menunjukkan keikhlasan kita untuk berkhidmat dan kesungguhan Muhyiddin sendiri untuk berkhidmat kepada rakyat.

“Dengan semangat itu kalau kita boleh kekalkan, maka insya-Allah saya yakin Perdana Menteri boleh menjadi the first among equal atau pemimpin yang baik dalam pasukan yang beliau bentuk. Saya rasa kita semua patut beri sokongan kepada beliau menjalankan tugas dan tanggungjawab,” katanya.

Bagaimanapun, Wan Saiful turut melahirkan rasa kesal dengan pemimpin pembangkang khususnya Pakatan Harapan (PH) yang tidak henti-henti cuba mencetuskan isu politik meskipun proses pelantikan Perdana Menteri dan Kabinet sudah selesai.

“Saya minta rakyat lihat sikap yang ditunjukkan oleh PH, masa jadi pembangkang nak bergaduh dengan semua orang, masa dalam kerajaan dia nak bergaduh sesama sendiri.

“Ini dia sikap sebenar PH dan dia tak boleh bagi tumpuan membantu rakyat, itu sikap dia, itu kita biarkan PH dengan sikap dia.

“Namun fokus kita dalam kerajaan untuk terus membantu rakyat bina semula negara,” katanya. – Oleh Haika Khazi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.