Hanya Pekerja Sokongan Lengkap Vaksin Dibenar Bertugas

16

9 SEPT: Hanya kakitangan perkhidmatan sokongan yang sudah lengkap menerima dos vaksin COVID-19 dibenarkan memasuki premis itu susulan pembukaan sekolah secara berperingkat mulai 3 Oktober depan.

Pemberitahuan itu dimaklumkan menerusi satu surat pekeliling Kementerian Pendidikan (KPM) yang dikeluarkan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Perancangan dan Dasar), Noor Azman Abdul Rahman  kepada kontraktor perkhidmatan kawalan keselamatan (PPK), perkhidmatan kebersihan bangunan dan kawasan (KBK), perkhidmatan bekalan makanan bermasak (BMB) dan bekalan makanan mentah (BMM).

Noor Azman Abdul Rahman memaklumkan perkara itu selaras dengan hasrat kementerian untuk mencapai imuniti kelompok terhadap semua petugas tetap atau kontrak.

“Bagi memastikan usaha kementerian ini dalam mencapai imuniti kelompok di kawasan sekolah, hanya pekerja-pekerja lengkap menerima vaksin COVID-19 dibenarkan memasuki premis sekolah untuk melaksanakan perkhidmatan tersebut,” katanya.

Pada masa sama, beliau menjelaskan, kebenaran itu terpakai buat penerima dos lengkap yang melepasi hari ke-14 daripada tarikh suntikan dos kedua vaksin Pfizer, AstraZeneca dan Sinovac.

“Bagi penerima satu dos vaksin CanSino dan Johnson& Johnson, mereka perlu melepasi hari ke-28 daripada tarikh suntikan,” katanya.

Dalam pada itu, Noor Azman memberitahu pekerja perkhidmatan sokongan itu merangkumi kawalan keselamatan, kebersihan bangunan dan kawasan serta bekalan makanan bahan mentah di bawah KPM.

“Kontraktor-kontraktor berkenaan perlu memastikan pekerja di bawah selian mereka lengkap menerima vaskin COVID-19 sebelum memasuki premis sekolah terlibat.

“Kebenaran diperoleh setiap pekerja bagaimanapun masih tertakluk kepada penilaian risiko Kementerian Kesihatan (KKM) dan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN), katanya.

Terdahulu, Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin mengesahkan sesi persekolahan secara bersemuka akan tetap dilaksanakan pada 3 Oktober ini namun tidak akan melibatkan negeri-negeri yang masih berada di dalam Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN).- Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.