GLOPEC buka peluang PKS Sabah terokai pasaran antarabangsa

44

9 SEPT : Memorandum Perjanjian (MoA) antara Kumpulan Yayasan Sabah bersama Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU)  bakal membuka jalan buat usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) kumpulan B40 dan M40 ke pasaran dunia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas), Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad berkata, pelancaran Global Processing One Stop Centre (GLOPEC) bakal membuka peluang kepada PKS di Sabah dalam meneroka kerjasama perniagaan baharu di pasaran antarabangsa. 

Menurut beliau, platform tersebut diwujudkan untuk mengurus serta melaksanakan strategi perluasan global di samping pelan pemasaran dan promosi perdagangan. 

“GLOPEC akan berfungsi sebagai pusat penghubung yang bakal berurusan dengan pelbagai agensi dan badan yang terbabit dengan perniagaan serta pihak berwajib di pasaran yang disasarkan. 

“Pembekal dan pembeli akan mendapatkan penyebaran maklumat menerusi platform itu dan mencipta peluang perniagaan yang berkaitan dengan para usahawan (PKS) Sabah,” katanya menerusi hantaran di Facebook miliknya hari ini. 

Terdahulu, Abdul Latiff memaklumkan beliau hadir menyaksikan sesi menandatangani MoA itu serta pelancaran GLOPEC secara maya hari ini dan majlis itu telah diadakan di Ibu Pejabat TERAJU, Kuala Lumpur. 

Sesi menandatangani MoA serta pelancaran GLOPEC secara maya hari ini di ibu pejabat TERAJU Kuala Lumpur.

Pada majlis tersebut, Pengarah Yayasan Sabah merangkap Pengerusi Eksekutif Innoprise Corporation Sdn. Bhd., Datuk Gulamhaidar @ Yusof Khan Bahadar menandatangani perjanjian bagi pihak Kumpulan Yayasan Sabah dengan kehadiran Ketua Menteri Sabah merangkap Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sabah, Datuk Seri Hajiji. Noor 

Sementara itu, TERAJU pula diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutif, Md Silmi Abd Rahman sambil disaksikan Pengarah Penyampaian Strategik, Penciptaan Kekayaan dan Modal Insan, Mohd Najib Jaafar. 

Justeru itu, Abdul Latiff yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mengharapkan agar usahasama itu membuka langkah permulaan yang baik bagi menerokai pasaran antarabangsa. 

“Di samping itu, ia bertepatan dengan hasrat dan aspirasi Kerajaan untuk menghasilkan ekosistem sesaksamaan sosioekonomi yang inklusif bagi semua peringkat,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.