Vaksinasi walk in di Lembah Klang dihentikan 15 Sept

40

8 SEPT: Kerajaan akan menghentikan sepenuhnya program vaksinasi secara ‘walk-in’ di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Lembah Klang, mulai 15 September ini.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata langkah itu diambil berikutan atas faktor kadar penduduk di Lembah Klang yang masih belum divaksin sangat rendah dan kadar kehadiran ke PPV juga rendah.

Bagaimanapun, Dr Adham berkata pemberhentian itu hanya di Lembah Klang, manakala ‘walk-in’ di negeri lain masih diteruskan.

“Saya ingin mengumumkan program vaksinasi secara walk in di Lembah Klang dihentikan selepas 15 September ini.

Adham (diri) dan Khairy pada Majlis Serah Terima Tugas mereka di Putrajaya hari ini.

“Oleh itu,  individu masih belum divaksin, boleh ke Klinik Kesihatan tertentu untuk mendapatkan suntikan vaksin COVID-19, mulai 16 September ini dan senarai Klinik Kesihatan akan diumumkan nanti,” katanya kepada pemberita pada Majlis Serah Terima Tugas antara beliau dengan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar di Putrajaya hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Adham berkata kerajaan juga memutuskan pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA), Institusi Pengajian Tinggi (Swasta) dan pelajar matrikulasi boleh mendapatkan vaksin secara walk in ke PPV terbuka dengan syarat menunjukkan kad pelajar mereka.

Beliau berkata sehingga kini seramai 195,000 atau 37.5 peratus pelajar IPTA dan 51,000 atau 10.2 peratus pelajar IPTS masih tidak mempunyai rekod pendaftaran vaksin setakat ini.

“Setakat 7 Sept, sebanyak 547,595 atau 53.2 peratus pelajar IPTA dan IPTS telah lengkap divaksin.
 Saya harap usaha memberi kesedaran berhubung vaksinasi dipertingkatkan,” katanya.

Sementara itu, Dr Adham berkata penurunan kadar harian vaksinasi di negara ini adalah petanda baik yang menunjukkan majoriti penduduk di Malaysia sudah lengkap menerima dua dos vaksin COVID-19.

Malah, Dr Adham Baba, berkata pihaknya juga menjangka kadar pemberian vaksin terus menurun pada minggu mendatang.

“Ramai bertanya kepada saya, kenapa kini jumlah pemberian vaksin itu semakin menurun. Ini sebenarnya petanda baik kerana lebih ramai rakyat sudah divaksin. Syukur, kita kini berada di landasan yang betul dan vaksinasi di negara ini telah mencapai peratusan yang membanggakan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.