Bangunkan Ekonomi Keutamaan Malaysia

9

7 SEPT: Membangunkan kembali ekonomi Malaysia merupakan keutamaan kerajaan selain menempatkan negara pada kedudukan yang lebih kukuh dan kompetitif. 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, cabaran yang dihadapi negara sejak 18 bulan lepas turut memberikan peluang kepada kerajaan untuk mengkaji semula dasar dan strateginya.

Justeru, Mustapa memaklumkan beliau telah menyenaraikan beberapa keutamaan kerajaan dalam tempoh 10 tahun akan datang termasuk meningkatkan pendapatan. 

“Selain itu, kerajaan juga akan menghapuskan kemiskinan mutlak dan mengurangkan jurang pembangunan antara negeri dan wilayah serta memastikan pertumbuhan berkualiti yang mampan iaitu pertumbuhan tanpa menjejaskan persekitaran.

MUSTAPA

“Keutamaan lain adalah mewujudkan persekitaran dasar yang kondusif untuk sektor swasta, pelabur tempatan dan asing; pertumbuhan dan pembangunan yang inklusif serta menghasilkan lebih banyak perpaduan dan penyatuan dalam konteks Keluarga Malaysia. 

“Di samping memastikan bahawa mekanisme penyampaian kerajaan ditingkatkan untuk memenuhi matlamat pembangunan kita,” katanya menerusi ucaptama di webinar bertajuk “Rancangan Malaysia Ke-12: Membangunkan Negara dalam Semangat Keluarga Malaysia” secara maya, hari ini.

Dalam pada itu, Mustapa memaklumkan Unit Perancang Ekonomi telah melibatkan diri secara aktif dengan pelbagai pihak berkepentingan dari seawal April 2019 dalam menyiapkan RMK-12, yang akan dibentangkan pada 27 Sept ini.

“Seperti rancangan lima tahun sebelumnya, RMK-12 akan memberikan trajektori menyeluruh agenda pembangunan kerajaan. 

“Ia menyediakan petunjuk arah kepada agensi-agensi kerajaan, sektor swasta, pelabur dan masyarakat secara umum mengenai keseluruhan hala tuju kerajaan Malaysia. 

“Kerajaan kekal komited untuk memastikan dasarnya sentiasa mengambil kira keperluan memulihara kekayaan kepelbagaian bio negara demi kepentingan generasi akan datang,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.