Rakyat ambil vaksin lengkap di luar negara perlu lapor PKD

19

5 SEPT :  Rakyat Malaysia yang sudah mengambil vaksin lengkap di luar negara perlu membuat laporan di Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) bagi mendapatkan sijil vaksinasi yang disahkan dan diiktiraf menerusi aplikasi MySejahtera.

Menurut Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Datuk Seri Dr Adham Baba,  langkah itu bagi membolehkan Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) mengesahkan ketulenan sijil vaksinasi antarabangsa serta vaksinasi yang diambil.

“Langkah itu juga bagi membolehkan rakyat negara ini yang sudah lengkap vaksinasi di luar negara menjalani kehidupan seperti biasa.

“Mereka yang mendapat vaksinasi di luar negara, termasuk Singapura atau negara lain dan ingin mendapat sijil vaksinasi digital menerusi aplikasi MySejahtera, mereka perlu datang ke Pejabat Kesihatan Daerah bagi membuat laporan.

“Ia bagi membolehkan mereka memaklumkan mengenai vaksinasi yang diterima di luar negara untuk disahkan secara rasmi.

“Yang penting, kita mahu sahkan sama ada sijil vaksinasi antarabangsa diterima itu tulen, selain jenis vaksin yang diterima diluluskan negara,” jelasnya.

Datuk Seri Dr Adham Baba

Beliau berkata demikian selepas melawat Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Mount Austin di Austin International Convention Centre, di sini, hari ini.

Selepas itu Kat Dr Adham lagi, Jabatan Kesihatan Negeri akan hantar laporan itu ke CPRC di Putrajaya sebelum agensi itu membuat pengesahan serta memaklumkan MySejahtera untuk mengeluarkan sijil vaksinasi digital di aplikasi itu.

Sementara itu, Dr Adham yang juga Pengerusi bersama Pasukan Petugas Khas Imunisasi COVID-19 (CITF) berkata, kerajaan akan memeriksa sijil vaksinasi pelancong di pintu masuk antarabangsa Langkawi sebaik pulau peranginan itu dibuka semula di bawah program gelembung pelancongan, mulai 16 September ini.

“Pelancong akan tunjuk sijil vaksinasi mereka di pintu masuk antarabangsa di Langkawi untuk pengesahan. Akan ada SOP tertentu yang akan dilaksanakan nanti,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.