Raja Muda Selangor Tidak Terlibat Dengan Pembangunan HSKLU

66

5 SEPT: Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah, menegaskan baginda tidak mempunyai sebarang kaitan dengan syarikat Gabungan Indah Sdn Bhd mahupun pembangunan Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU) seluas 536.7 hektar.

Justeru itu, Tengku Amir berharap semua pihak dapat memainkan peranan dalam memikul tanggungjawab untuk memelihara dan memulihara tanah air kita.

“Kuatkuasakan undang-undang dan terus menjadi pelindung kepada komuniti setempat. Wujudkan komuniti lestari, prihatin, empati dan berpandangan jauh agar dapat memelihara alam sekitar.

“Rakyat Selangor tidak mahu merasa kehilangan khazanah permata ini. Selaku warga Malaysia, semua pihak harus bersatu tenaga dalam memainkan peranan masing-masing untuk memelihara alam ini. Tebus kekhilafan lalu dengan menyelamatkan alam sekitar hari ini,” katanya dalam satu kenyataan menerusi Facebook Royale Selangor Office malam tadi.

Mengulas lanjut, Tengku Amir bertitah baginda begitu terkesan akan isu alam sekitar dan mengambil maklum bagaimana pembangunan meninggalkan impak mendalam terhadap perubahan iklim, generasi akan datang, bahkan kesan yang tidak dapat kita pulihkan.

Tengku Amir bertitah kawasan hutan, terutamanya kawasan hutan paya gambut memainkan peranan yang penting dan nadi utama dalam penyerapan karbon bagi memastikan kadar pemanasan global dapat diatasi.

“Hutan paya gambut juga merupakan habitat semula jadi bagi flora dan fauna dan jika habitat ini pupus, keseimbangan alam sekitar kita boleh terancam,” katanya.

Sebelum ini media melaporkan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Otai Reformasi dan Gabungan NGO Alam Sekitar Coalition of Environmental NGO (CEN) membantah tindakan kerajaan negeri Selangor menyahwartakan tanah seluas 536.7 hektar di Hutan Simpan Kuala Langat Utara (KLNFR) untuk tujuan pembangunan.

Kelulusan itu seolah-olah kerajaan Selangor tidak mengambil serius bantahan lebih 50,000 rakyat  termasuk   masyarakat tempatan, Orang Asli dan NGO Alam Sekitar.

Hutan Simpan Kuala Langat Utara yang diwartakan pada 13 Mei 1927, terletak di mukim Tanjung 12, daerah Kuala Langat, Selangor mula menjadi perhatian umum susulan notis penyiasatan awam di bawah Seksyen 11 Akta Perhutanan Negara Enakmen (Pemakaian) 1985 (Subkaedah 7(2)) oleh Jabatan Perhutanan Negeri Selangor pada awal tahun lalu. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.