KPPK dan KPKT bekerjasama program vaksinasi di pedalaman

24

4 SEPT: Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) akan menggabungkan program vaksinasinya, Program Vaksinasi Untuk Sektor Agrikomoditi (VACOMS) dengan Program Mobilisasi Vaksin Komuniti (MOVAK) di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Menterinya, Datuk Zuraida Kamaruddin, berkata penggabungan itu berikutan MOVAK mempunyai pasukan logistik yang boleh turun ke lokasi pedalaman sekali gus menjayakan VACOMS di kawasan terpencil.

“Kita akan menggunakan unit bergerak yang kita ada untuk bergabung dengan KPPK supaya kita dapat menjangkau di tempat perladangan yang terpencil,” katanya selepas lawatan kerja ke Pusat Pemberian Vaksin Industri (PPVIN) VACOMS Majlis Kayu-Kayan Malaysia (MTC) di Pusat Biokomposit dan Gentian (FIDEC), Olak Lempit, Banting, hari ini.

Program VACOMS adalah anjuran bersama MTC dan Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) bermula dari 28 Julai hingga 6 September ini.

Zuraida berkata, seramai 10,005 pekerja syarikat kilang berasaskan kayu dan perabot sudah divaksinasi untuk dos pertama yang berakhir 16 Ogos lalu dan hanya 1,500 dos kedua untuk diberikan dalam jangka masa dua hari.

Sementara itu, beliau berkata, kementerian berkenaan akan memfokuskan kepada usaha pemasaran, peningkatan jualan dan kualiti produk bagi Indeks Pencapaian Utama (KPI) dalam tempoh 100 hari pertama.

“Sudah tentu kita akan fokus kepada perkara yang akan meningkatkan produktiviti, kualiti, kelestarian dan pengurusan yang berhemah serta menjimatkan kos.

“Mungkin juga akan ada penyusunan semula yang perlu saya laksanakan. Mengenai dasar terdahulu, saya akan menyemak semula dan membuat penambahbaikan sekiranya perlu,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.