nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

290,000 Tan Stok Beras Negara Menjelang 2023

4 SEPT: Simpanan stok beras negara akan ditingkatkan kepada 290,000 tan metrik secara berperingkat menjelang tahun 2023 selaras dengan terma Perjanjian Konsesi antara Kerajaan dengan Syarikat Padiberas Nasional Berhad (BERNAS). 

Menteri Pertanian dan Industri Makanan (MAFI), Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata, kos penambahan stok beras negara sebanyak RM250 juta itu akan ditanggung sepenuhnya oleh BERNAS.

Pada masa sama, beliau mengesahkan menjelang akhir tahun ini, syarikat akan meningkatkan jumlah pegangan stokpail beras negara dari 150,000 tan metrik kepada 200,000 tan metrik.

“Lawatan pemeriksaan berkala dibuat dari masa ke semasa di semua lokasi penyimpanan stokpail yang meliputi zon Semenanjung, Sabah dan Sarawak. Pihak Kementerian akan sentiasa menilai tahap stok beras negara dalam menampung sebarang keperluan atau permintaan luar jangka. 

“Prestasi pengurusan dan penyimpanan stokpail beras negara yang dilaksanakan oleh BERNAS setakat ini telah memenuhi Indeks Pencapaian Prestasi (KPI) obligasi sosial yang ditetapkan oleh Kerajaan,” katanya menerusi kenyataan selepas meninjau simpanan stok beras negara bagi zon Sabah, di Telipok, hari ini.

Turut hadir sama ialah Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan negeri, Datuk Dr Jeffrey Kitingan dan Ketua Pengarah Kawal Selia Padi dan Beras, Kementerian Pertanian dan Industri Makanan, Azman Mahmood.

Ronald (kiri) ketika meninjau simpanan stok beras negara bagi zon Sabah, di Telipok, hari ini.

Dalam pada itu, Ronald memaklumkan keperluan tahunan beras bagi rakyat Malaysia adalah sebanyak 2.5 juta tan metrik manakala pengeluaran beras negara adalah sekitar 70% daripada keperluan tersebut

Justeru, beliau berkata, negara masih mengimport kira-kira 700,000 hingga 900,000 tan metrik beras setiap tahun bagi menampung kekurangan pengeluaran beras dalam negara dan memenuhi permintaan terhadap beras-beras premium dan istimewa. 

“Pengoperasian industri padi dan beras tempatan adalah tidak terjejas walaupun negara pada ketika ini sedang berdepan dengan pandemik COVID-19. Kerajaan telah meletakkan aktiviti pertanian termasuk aktiviti penanaman padi sebagai perkhidmatan perlu (essential services). 

“Ini bagi memastikan bekalan makanan negara sentiasa mencukupi dan dapat diperolehi oleh rakyat sepanjang masa. Kerajaan akan terus memastikan operasi industri padi dan beras serta rantaiannya sentiasa lancar dalam menjamin kelangsungan bekalan makanan ruji negara serta menjamin kecukupan stok beras negara,” katanya.

Sementara itu, Ronald memberitahu, Dasar Agromakanan Negara 2021-2030 (DAN 2.0) yang akan dilancarkan tidak lama lagi bakal merangkumi beberapa strategi utama. 

Tambahnya, ini bagi merealisasikan halatuju baharu dalam memartabatkan industri padi dan beras negara di samping meningkatkan pendapatan pesawah.

“Matlamat utama DAN 2.0 adalah untuk meningkatkan tahap sara diri (SSL) beras ke tahap 80% dalam tempoh pelaksanaan DAN 2.0 dari tahun 2021-2030. 

“Peningkatan produktiviti padi negara akan membantu memastikan kemampanan bekalan padi dan beras dalam negara sekaligus menjamin sekuriti makanan negara untuk jangka panjang,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.