Kerajaan beri perhatian khusus vaksinasi di 7 negeri

36

3 SEPT: Kerajaan akan memberikan perhatian khusus terhadap tujuh buah negeri iaitu Sabah, Kelantan, Kedah, Johor, Perak, Terengganu dan Pahang yang masih mempunyai kadar vaksinasi kurang daripada 55 peratus ketika ini.

Berikutan itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Adham Baba berkata Pasukan Petugas Khas Imunisasi COVID-19 (CITF) akan bekerjasama dengan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi memastikan vaksin dapat disuntik kepada penduduk yang jauh di pedalaman.

“Untuk makluman, 17 organisasi telah diberikan kebenaran bagi melaksanakan Pusat Pemberian Vaksin (PPV) bergerak di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

“Justeru, CITF menyeru agar negeri-negeri terus berhubung dengan organisasi ini yang berpengalaman menjalankan program PPV bergerak,” katanya dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Adham berkata kerajaan juga akan memperluaskan pelaksanaan inisiatif vaksinasi secara pandu lalu dan ‘walk-in’ bagi meningkatkan kadar inokulasi di negeri berkenaan mulai hari ini.

Dr Adham berkata, negeri-negeri ini juga disaran untuk membuka lebih banyak PPV pandu lalu sekiranya masih terdapat keperluan untuk meningkatkan kapasiti pemberian vaksin.

“Inisiatif terbaharu itu dilaksanakan di Sabah, Terengganu, Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Johor, Sarawak, Kedah, Pulau Pinang dan Melaka.

“Maklumat lanjut mengenai inisiatif walk-in di negeri-negeri berkenaan akan dikemas kini dari semasa ke semasa.

“Orang ramai boleh membuat semakan di Jabatan Kesihatan Negeri masing-masing untuk mendapatkan maklumat lanjut,” katanya.

Sementara itu, Dr Adham berkata, beliau turut menyarankan agar sekurang-kurangnya 10 peratus daripada jumlah vaksin yang diagihkan ke negeri-negeri melalui Jabatan Kesihatan Negeri diperuntukkan kepada Pusat Pemberian Vaksin Industri (PPVIN).

“Ini selari dengan perbincangan di sidang Majlis Keselamatan Negara (MKN) baru-baru ini untuk memperhebatkan lagi usaha pemvaksinan pekerja warganegara atau bukan warganegara,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.