Mesej tular PPV Seremban beri vaksin pada warga asing palsu

26

2 SEPT : Mesej tular berkenaan Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Kompleks Dewan Komuniti Pantai Seremban, memberikan vaksin jenis Pfizer secara terus dan percuma kepada warga asing bermula dari 1 hingga 3 September adalah palsu dan tidak benar sama sekali. 

Exco Kesihatan, Alam Sekitar, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri Sembilan, S Veerapan berkata, maklumat tidak sahih tersebut telah disebarkan oleh individu yang tidak bertanggungjawab dan boleh dikenakan tindakan undang-undang.

“Kerajaan negeri memandang serius mengenai perkara tersebut yang dilakukan oleh individu atau kumpulan yang tidak bertanggungjawab ini kerana mencetuskan kekeliruan dalam kalangan rakyat.

“Individu yang terlibat dalam kegiatan penyebaran berita palsu ini, boleh dikenakan tindakan undang-undang kerana telah menimbulkan perasaan huru-hara dalam kalangan masyarakat.

“Selain itu, mereka yang suka atau gemar menyebarkan berita tidak benar amat menganggu usaha kerajaan negeri dalam membentuk strategi bagi mengawal pandemik COVID-19 ini,” katanya menerusi kenyataan di laman Facebook miliknya, hari ini. 

Dalam pada itu, Veerapan memberitahu, Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan telah mengadakan program outreach di Mukim Pantai, Seremban sejak 1 September dan berakhir esok (3 September).

“Program tersebut diadakan kerana berlaku beberapa masalah seperti capaian akses internet yang kurang memuaskan, tahap pendidikan dan tidak mempunyai alat komunikasi untuk mendaftar.

“Kita yakin melalui program outreach ini dapat membantu mencapai sasaran imuniti berkelompok secepat mungkin di Negeri Sembilan,” katanya.

Sementara itu, Pejabat Kesihatan Daerah Seremban menafikan tidak membuat sebarang bentuk hebahan mengenai isu yang ditimbulkan. 

”Pihak Pejabat Kesihatan Daerah menafikan tidak membuat sebarang bentuk hebahan mengenai isu yang ditimbulkan serta mereka sedang menyiasat maklumat pemberian vaksin percuma kepada warga asing. 

“Pada hari ini, Kompleks Dewan Komuniti Pantai hanya dalam anggaran 50 sahaja menerima vaksin kehadiran warga asing adalah domestic sahaja bukan dalam sektor industri,” katanya.-Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.