Kes Kematian COVID-19 Turun Sejak Isnin Lalu

10

2 SEPT: Angka kematian jangkitan COVID-19 merekodkan 249 kes berbanding semalam 278 kes, di mana negara telah mencatatkan penurunan sejak 30 Ogos lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada jumlah tersebut, kes kematian hari ini membabitkan 198 warganegara manakala 51 lagi merupakan warga asing.

Dengan peningkatan itu, beliau menegaskan, ini menjadikan jumlah kumulatif kematian setakat negara dilanda wabak COVID-19 sebanyak 17,191 kes atau 0.96 peratus daripada keseluruhan kes.

“Daripada 20,988 kes harian yang dilaporkan pada hari ini, sebanyak 341 kes (1.6 peratus) adalah daripada kategori 3, 4 dan 5. Manakala sebanyak 20,647 kes (98.4 peratus) lagi adalah terdiri daripada kategori 1 dan 2.

“Secara keseluruhan, 9,860 kes (47.0 peratus) daripada jumlah kes yang dilaporkan pada hari ini tiada sejarah vaksinasi. 

Infografik menunjukkan jumlah kes baharu hari ini dan pecahan data kategori 1 dan 2 COVID-19 di Malaysia.

“Selain itu, 4,995 kes (23.8 peratus)  telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin, manakala 6,133 kes (29.2 peratus) mempunyai sejarah vaksinasi lengkap,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Dalam pada itu, Noor Hisham memaklumkan, jumlah kes yang berada di unit rawatan rapi (ICU) pula ketika ini adalah seramai 1,417 orang termasuk dan 783 yang memerlukan bantuan pernafasan menjadikan kumulatif kes aktif sebanyak 262,540 kes.

Beliau turut mengesahkan sebanyak 31 kluster baharu dilaporkan hari dan daripada jumlah itu, 17 daripadanya adalah kluster berkaitan tempat kerja, sembilan kluster komuniti, empat kluster kumpulan berisiko tinggi manakala Jalan Pahlawan, Sabah merupakan kluster pendidikan tinggi. 

“Bagi kluster tempat kerja, empat direkodkan di Selangor iaitu di Tapak Bina Kota Bayuemas, Industri Jalan Labohan Dagang-Nilai, Bagan Parit Baru serta Industri Taman Alam Jaya 2/5 Kuala Selangor manakala Tapak Bina Datin Halimah dan Perniagaan Jalan Kempas Lima pula adalah di Johor. 

“Di Sarawak, lokaliti terlibat adalah Jalan Kilang Pending, Industri Jalan Semeba serta Jalan Usaha Jaya Dua di Kuching manakala di Melaka lokaliti terlibat adalah Industri Jalan Batu Berendam, Taman Perindustrian Batu Berendam di samping Jalan 1/44 Padang Tembak di Kelantan. 

“Selebihnya adalah Di Pulau Pinang iaitu Perusahaan Valdor 12, Jelawat Lapan Seberang Jaya dan Industri Lorong Perusahaan 8C Seberang Perai. Bagi Kluster komuniti, lima adalah di Kelantan iaitu Jalan Seterpa Kampung Parit, Kampung Merkang, Kampung Bukit Tandak

Kampung Banggol serta Kemian Hilir. 

Manakala selebihnya terletak di Maxbi Libai di Sarawak; Kampung Baru Lipis, Pahang dan Jalan Jati Penawar , Johor manakala kluster berisiko tinggi dicatatkan di Jalan Mariamah Lima serta Jalan Sentral 28 di Johor; Jalan Pinang Gelugor, Pulau Pinang dan Jalan Seroja Saujana Utama, Selangor, “katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.