100 peratus penduduk dewasa dijangka lengkap divaksin Oktober Ini

24

2 SEPT: Kerajaan yakin 100 peratus populasi penduduk dewasa Malaysia akan lengkap divaksinkan menjelang akhir Oktober ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri berkata perkara itu selari dengan unjuran kerajaan bahawa Malaysia mencapai kadar imuniti kelompok  lebih awal dengan 80 peratus populasi penduduknya lengkap menerima dua dos vaksin pada akhir September ini.

“Berdasarkan unjuran data Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV), purata kadar vaksinasi di setiap negeri dijangka mencapai 80 peratus bagi populasi dewasa menjelang penghujung September 2021.

“Saya percaya kadar vaksinasi 100 peratus akan dicapai akhir Oktober 2021, sekali gus memberi perlindungan kepada Keluarga Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Mengulas lanjut, Perdana Menteri berkata rakyat dan seluruh Keluarga Malaysia juga perlu bersedia untuk hidup bersama COVID-19 sebagai endemik selepas Oktober apabila suntikan vaksin dijangka selesai sepenuhnya.

Justeru itu, Ismail Sabri berkata Kementerian Kesihatan (KKM) diminta untuk membentangkan strategi baharu pandemik dan endemik yang bersesuaian selain daripada pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) semata-mata.

“Saya menyambut baik saranan mengenai usaha untuk melakukan perubahan kepada tingkah laku (behavioural change) seperti yang diumumkan KKM pada 1 September 2021. Keluarga Malaysia perlu sedar, akhirnya kita terpaksa hidup bersama COVID-19 seperti yang berlaku di seluruh dunia,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.