UMNO fail notis tidak teruskan rayuan tuntut RM116.7 juta

20

1 SEPT: UMNO telah memfailkan notis untuk tidak meneruskan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi berhubung samannya bagi menuntut semula wang berjumlah RM116.7 juta yang disita oleh polis semasa serbuan di Pavilion Residences.

“Kami telah diarahkan oleh UMNO memfailkan notis untuk tidak meneruskan rayuan yang telah dilakukan pada Isnin lalu atas alasan ia kini bersifat akademik,” kata peguam Tania Scivetti seperti dilaporkan Bernama.

Beliau berkata, kes saman membabitkan RM116.7 juta itu sudah selesai, manakala isu sama membabitkan OBYU Holdings Sdn Bhd.

Dalam kes OBYU Holdings, wang berjumlah RM114 juta yang disita daripada Pavilion Residences telah dikembalikan kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan UMNO susulan keputusan kerajaan untuk tidak memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonannya untuk melucut hak wang itu.

Sejumlah RM114 juta disita semasa serbuan polis ke atas satu unit kondominium mewah di Pavilion milik OBYU Holdings yang didakwa diseleweng daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Berdasarkan senarai mahkamah, rayuan itu dijadual didengar oleh Mahkamah Rayuan esok. Bagaimanapun, ia telah dikeluarkan susulan pemfailan notis untuk tidak meneruskan rayuan itu.

Pada 21 Mac 2019, Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan polis dan kerajaan Malaysia untuk membatalkan saman yang difailkan UMNO bagi menuntut agar wang sebanyak RM116.7 juta dipulangkan kepada parti politik itu.

Penyataan tuntutan UMNO antara lain memohon deklarasi bahawa penggeledahan dan penyitaan yang dilakukan pada 17 Mei 2018 di premis terbabit di Tower B, Pavilion Residences, Jalan Raja Chulan adalah salah di sisi undang-undang.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.