RMK-12 Dibentang 27 September Ini

14

1 SEPT : Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan membentangkan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) di Dewan Rakyat pada 27 September ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata usaha penyediaan RMKe-12 juga kini hampir 100 peratus siap.

“Unit Perancang Ekonomi (EPU) akan memberi taklimat dan maklumat terkini kepada perdana menteri mengenai penyediaan RMK-12 berkenaan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengimbas kad perakam waktu sebagai tanda memulakan tugas di Unit Perancang Ekonomi berkenaan di Putrajaya, hari ini.

Turut serta adalah timbalan beliau, Datuk Eddin Syazlee Shith.

Datuk Seri Mustapa Mohamed

Dalam pada itu, Mustapa memberitahu, pembentangan RMK-12 serta Belanjawan Pembangunan 2022 juga merupakan tumpuan utama EPU bagi tempoh 100 hari pertama pelantikan beliau.

Beliau berkata, bagi RMK-12, isu utama yang akan ditangani dalam tempoh lima tahun akan datang termasuk merapatkan jurang pembangunan negeri dan kawasan di negara ini dalam tempoh sederhana dan jangka panjang.

“Kita telah kenal pasti enam negeri yang terkebelakang termasuk Sabah dan Sarawak yang menjadi tumpuan dalam merapatkan jurang pembangunan di negeri-negeri terbabit.

“Selain itu, kita juga akan menumpukan jurang pendapatan antara golongan B40, M40 dan T20 khususnya yang terkesan akibat pandemik COVID-19,” katanya.

Sementara itu, Mustapa memberitahu, RMKe-12 juga akan memastikan keperluan asas seperti air, elektrik serta infrastruktur kemudahan internet dapat dinikmati sepenuhnya oleh rakyat.

” EPU akan memuktamadkan Belanjawan Pembangunan 2022 bersama-sama Kementerian Kewangan dalam masa terdekat ini,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.