Pembayaran BKC Fasa 1 Secara Berperingkat Mulai 6 September Ini

569

1 SEPT: Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, memberi jaminan bahawa proses pembayaran Bantuan Khas COVID-19 (BKC) Fasa I yang sepatutnya disalurkan Ogos lalu, akan mula diterima pemohon yang layak pada 6 September ini.

Ismail Sabri berkata, pembayaran itu akan dilakukan secara berperingkat dan dijangka selesai sepenuhnya pada 10 September.

Perdana Menteri berkata, beliau mengambil maklum isu kelewatan bayaran bantuan BKC dan sudah mengarahkan Kementerian Kewangan menyegerakan bayaran kepada penerima.

“Bantuan ini sangat penting kerana ia akan memberi manfaat kepada 10 juta penerima yang terdiri daripada golongan miskin tegar serta pemohon dari kategori B40 dan M40 yang turut terjejas akibat pandemik COVID-19.

“Dana bagi pengagihan BKC ini sudah diluluskan hari ini dan disalurkan kepada institusi perbankan berkaitan,” katanya melalui satu kenyataan media di sini hari ini.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Bantuan ini adalah sebahagian daripada Pelan Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) yang diumumkan kerajaan pada 28 Jun lalu. 

Mengulas lanjut, Ismail Sabri turut memberi jaminan bahawa kerajaan komited dan akan terus peka dengan keluhan rakyat bagi memastikan kesejahteraan ‘Keluarga Malaysia’ dapat dilaksanakan sebaik mungkin. 

Pada Jun lalu, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menjadi Perdana Menteri, mengumumkan bahawa pemberian bantuan khas BKC akan memberi manfaat kepada 11 juta isi rumah termasuk, warga emas dan individu bujang dengan anggaran peruntukan berjumlah RM4.6 bilion.  

Bagi kategori pertama, isi rumah kategori miskin tegar bakal menerima bantuan sebanyak RM500 pada bulan Ogos, RM500 (November) dan RM300 pada bulan Disember. Manakala individu bujang kategori miskin tegar akan menerima bantuan sebanyak RM200 pada bulan Ogos dan RM300 pada bulan November.

Kedua, isi rumah kategori B40 akan menerima bantuan sebanyak RM500 pada bulan Ogos dan RM300 pada bulan Disember, manakala bujang kategori B40 akan menerima bantuan sebanyak RM200 pada bulan Ogos.

Ketiga, isi rumah kategori M40 turut menikmati bantuan sebanyak RM250, manakala bujang kategori M40 akan menerima RM100 pada bulan Ogos nanti. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.