Wujud peluang pekerja, bantu rakyat – Shahidan

21

31 OGOS: Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim bertekad memberi perkhidmatan kepada rakyat tanpa berlengah dan mewujudkan peluang pekerjaan terutama kepada keluarga miskin dalam tempoh 100 hari beliau menyandang jawatan itu.

Katanya, sesi libat urus akan diadakan dengan pelbagai pihak untuk menambah baik usaha memberi perkhidmatan kepada rakyat dan pembangunan di Kuala Lumpur, Putrajaya serta Labuan bagi manfaat warga Wilayah Persekutuan.

“Contohnya memberi perkhidmatan terbaik dari segi vaksinasi melepasi 100 peratus dan memberi pertolongan kepada 16,000 warga termiskin serta mencari jalan mewujudkan peluang pekerjaan dalam bentuk perniagaan kecil,” katanya selepas melakukan lawatan lapangan di sekitar Putrajaya, hari ini.

Turut hadir, Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj), Datuk Muhammad Azmi Mohd Zain.

Shahidan berkata, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan adalah bandar raya sejahtera dan sebarang pembangunan harus dimanfaatkan warganya, selain mencerminkan imej Kerajaan Malaysia serta menampilkan konsep ‘Keluarga Malaysia’ yang bertolak-ansur dan memberi manfaat menang-menang.

“Pendekatan saya ialah pembangunan tidak mengganggu keselesaan dinikmati rakyat sekarang. Perkhidmatan perlu diperbaiki secara berfasa asalkan hak keselesaan itu tidak hilang,” katanya.

Sementara itu, Shahidan yang melawat beberapa kawasan rekreasi di Putrajaya seperti Dataran Putra, Putrajaya Steps dan Taman Botani, berkata segala perancangan akan diteruskan untuk menjadikan pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan itu tarikan pelancongan.

Beliau berkata, Taman Botani akan diberi perhatian untuk mempelbagaikan tanaman khususnya bagi tujuan pendidikan termasuk herba dan spesies popular suatu ketika dulu yang hampir pupus seperti asam gelugur dan buah asam.

Katanya, pengambilan pekerja asing untuk menjaga dan menguruskan taman awam juga perlu dilihat semula kerana orang tempatan boleh melakukan pekerjaan itu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.