Kematian COVID-19 Meningkat Dua Hari Berturut-Turut

29

30 OGOS: Kes kematian jangkitan COVID-19 kembali mencatatkan peningkatan dua hari berturut-turut apabila merekodkan 295 kes hari ini berbanding semalam iaitu 285 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada jumlah tersebut, kes kematian hari ini membabitkan 261 warganegara manakala 34 lagi merupakan warga asing.

Dengan peningkatan itu, beliau menegaskan, ini menjadikan jumlah kumulatif kematian setakat negara dilanda wabak COVID-19 sebanyak 16,382 kes atau 0.95 peratus daripada keseluruhan kes. 

“Daripada 295 kes kematian pada hari ini, 81 kes di Selangor, 47 kes di Johor, 42 kes di Sabah, 36 kes di Kedah, 23 kes di Pulau Pinang, 13 kes dan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, 

“Selain itu, 12 kes di Perak, 11 kes di Terengganu, masing-masing tujuh kes di Pahang dan Kelantan, masing-masing lima kes di Negeri Sembilan, Sarawak, dan Melaka, serta satu kes di Perlis,” katanya menerusi kenyataan media perkembangan harian COVID-19, hari ini.

NOOR HISHAM

Dalam pada itu, Noor Hisham memaklumkan, jumlah kes yang berada di Unit Rawatan Rapi (ICU) pula ketika ini adalah seramai 1,033 orang termasuk dan 476 yang memerlukan bantuan pernafasan menjadikan kumulatif kes aktif sebanyak 265,713 kes.

“Kes baharu jangkitan COVID-19 juga menunjukkan penurunan iaitu 19,268 dan daripada jumlah itu, sebanyak 399 kes (2.1 peratus) adalah daripada kategori 3, 4 dan 5 manakala sebanyak 18,869 kes (97.9 peratus) lagi adalah terdiri daripada kategori 1 dan 2.

“Ini adalah berdasarkan keadaan klinikal kes semasa baharu didiagnosa COVID-19. Secara keseluruhan, 14,664 kes (76.1 peratus) daripada jumlah kes yang dilaporkan pada hari ini tiada atau tidak lengkap vaksinasi,” katanya. 

Sementara itu, Noor Hisham memberitahu, sebanyak 36 kluster baharu dilaporkan hari dan daripada jumlah itu, 17 daripadanya adalah kluster berkaitan tempat kerja, 14 kluster komuniti, dua kluster kumpulan berisiko tinggi dan satu masing-masing merupakan kluster tempat pendidikan lain, pendidikan tinggi dan pusat tahanan. 

Menurut beliau, bagi kluster tempat kerja, enam lokaliti direkodkan di Johor iaitu Industri Jalan Raja Muar, Jalan Muafakat Simpang Renggam, 3 Jalan Perniagaan Setia Enam, Industri PLO 200 Kulai, Jalan Berangan Kluang dan Seri Delima Kota Tinggi di Jalan Equine 9B di Petaling Jaya, Selangor.

“Selain itu, empat kluster tempat kerja turut dicatat di Kelantan iaitu Tapak Bina Jalan Pasir Mas Tunjong, Kampung Tanjung Kuala, Jalan Nara Pasir Puteh, serta Seksyen 69 Pasir Tumboh di Kota Baharu manakala kala di Terengganu, hanya satu kluster tempat kerja dikesan iaitu Tapak Bina Jalan Sultan Zainal Abidin.

“Manakala selebihnya direkodkan di Persiaran Cassia Selatan Empat, Industri Jalan Seruling, Industri Lorong Sungai Tiram di Pulau Pinang dan yang terakhir dicatatkan di Pahang iaitu Tapak Bina Pinggiran Goh dan Industri Jalan Empat Temerloh,” katanya. 

Bagi kluster komuniti, tambah beliau, lapan darinya direkodkan di Kelantan iaitu Pos Tohoi, Kampung Cabang Empat Tok Darat, Kampung Padang Enggang, Kampung Beta Pohon Buloh, Lorong Mustafa, Kampung Pulau Pisang, Cabang Empat Salam 2, serta Kampung Gertak Anak Buaya di Kelantan. 

“Selebihnya adalah di Jalan Ladang Teh Habu Cameron Highlands, Pahang; Jalan Pasar Intan 18, Perak; Nanga Tekalit Komun, danBelinggai Ulu Niah, Sungai Ringin di Sarawak serta Bagan Sekinchan di Selangor,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.