Bank Islam bantu 366 penerima terjejas COVID-19

13

30 OGOS: Bank Islam Malaysia Berhad menyalurkan dana sebanyak RM100,000 membabitkan sebanyak 366 penerima manfaat berbilang kaum di sembilan negeri sempena Sambutan Hari Kebangsaan ke-64. 

Sejajar dengan tema perayaan tahun ini, Malaysia Prihatin, Bank Islam menerusi kelab kakitangan Bank Islam membantu mereka yang terjejas dengan menyediakan keperluan asas dan bantuan wang tunai, dengan kerjasama Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim).

Ketua Pegawai Eksekutif Bank Islam, Mohd. Muazzam Mohamed, berkata, kesan pandemik COVID-19 yang melampaui masalah kesihatan terus mempengaruhi ekonomi global dan kehidupan. 

“Bank proaktif dalam menggerakkan sumber dan kepakarannya untuk membantu mengurangkan kesan buruk terhadap pelanggannya dan komuniti terutamanya di mana kami beroperasi. 

“Walaupun terdapat ketidakpastian dalam situasi ekonomi semasa dan tekanan hebat yang dihadapi oleh bank untuk terus berdaya tahan, kami komited untuk memberikan sokongan menyeluruh untuk membantu komuniti yang terjejas melalui pelbagai inisiatif tanggungjawab sosial korporat kami,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Menurut Mohd. Muazzam, walaupun berdepan kesukaran semasa, bank itu telah menunjukkan prestasi yang mantap, melalui RM11.8 juta zakat perniagaan yang dibayar pada tahun kewangan 2020 berbanding RM10.8 juta pada tahun sebelumnya.

Hingga akhir Jun lalu, agihan dan sumbangan keseluruhan Bank Islam mencecah hampir RM4 juta kepada lebih 11,000 individu dan organisasi melalui pelbagai inisiatif, termasuk mengagihkan dana Sadaqa House kepada penerima di bawah empat sektor fokus, iaitu pendidikan, kesihatan, pemerkasaan komuniti dan alam sekitar. 

Ia merangkumi penajaan tablet dan pelan data untuk 1,000 pelajar asnaf; program bantuan banjir; Projek Bantuan Rumah Baiti-Jannati DBKL; sumbangan keperluan makanan dan perubatan kepada asnaf dan sokongan kepada barisan hadapan di hospital terpilih, anggota polis dan tentera di seluruh negara. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.