Perdana Menteri Amalkan Budaya Politik Matang

67

29 OGOS: Tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang mencapai kata sepakat untuk melakukan genjatan politik bersama pembangkang dilihat telah merealisasikan agenda Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) yang telah lama dirintis PAS.

Ketua Penerangan Assabiqun Kelantan, Zainuddin Awang Hamat berkata, situasi itu terbukti apabila Perdana Menteri sanggup berjumpa dengan pemimpin pembangkang bagi meredakan konflik politik.

Menurut beliau, langkah tersebut hampir sama dengan usaha yang dilakukan Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat apabila sanggup berjumpa dengan pemimpin kanan DAP dengan berkunjung ke rumah mereka.

“Ini tindakan yang matang yang menggambarkan Perdana Menteri seorang pemimpin berjiwa besar kerana sanggup mengadakan pertemuan dengan musuh politik.

ZAINUDDIN

“Biarpun pembangkang turut mengecam saf kabinet yang diumum Jumaat lepas, namun Perdana Menteri merealisasi usaha yang sudah lama dirintis PAS dengan idea kerajaan perpaduan,” katanya kepada media, hari ini.

Terdahulu, Perdana Menteri dan tiga pemimpin utama Pakatan Harapan (PH) mencapai kata sepakat untuk mengadakan gencatan politik bagi membolehkan kerajaan memberi fokus kepada usaha memerangi COVID-19 dan memulihkan ekonomi negara.

Ismail Sabri berkata, perkara itu dicapai hasil perbincangan beliau bersama Ketua Pembangkang merangkap Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden Parti Amanah, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya, Rabu lalu. 

Jelas Ismail Sabri, pertemuan berkenaan diadakan bagi menjunjung kasih di atas nasihat Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk meredakan suhu politik dalam negara.

Dalam pada itu, Zainuddin memaklumkan, tindak-tanduk Perdana Menteri bersikap terbuka memperlihatkan ciri-ciri yang dimiliki warga Kelantan.

“Biarpun Ismail Sabri dilahirkan di Temerloh namun kedua-dua ibu bapanya berasal dari Kelantan. Semangat kekelantanan masih lagi mengalir pada diri Perdana Menteri. 

“Usaha dirintis pemimpin PAS sebelum ini termasuk Ustaz Fadzil Mohd Noor bagi melihat budaya politik matang, sekarang mulai diterjemahkan kerajaan Malaysia,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.