CAC hibrid akan diperluas di seluruh negara

14

29 OGOS: Pengoperasian Pusat Penilaian COVID-19 (CAC) hibrid akan diperluaskan di negeri-negeri luar Lembah Klang agar dapat dimanfaatkan oleh seluruh rakyat.

CAC hibrib memanfaatkan sistem teknologi maklumat dengan memaksimumkan penggunaan sistem e-COVID yang telah dibangunkan Kementerian Kesihatan (KKM) dalam pengurusan kes COVID-19 sejak permulaan pandemik ini tahun lepas.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata CAC hibrid ini memanfaatkan sistem teknologi maklumat tanpa mengabaikan perawatan perubatan secara bersemuka yang amat penting dalam penyampaian kesihatan yang efektif.

Pesakit yang telah disahkan positif COVID-19 akan diminta hadir ke CAC hibrid ini bagi urusan pendaftaran dan pemeriksaan kesihatan awal secara virtual (maya) dan fizikal oleh petugas kesihatan di sini,” katanya di Facebook malam tadi.

Noor Hisham (kiri) berbual bersama petugas di CAC Hibrid Bandr Tun Razak, Cheras semalam.

Beliau berkata setelah diberikan arahan kuarantin di rumah, pesakit akan dipantau di kediaman masing-masing secara telepersidangan video oleh petugas kesihatan yang terlatih.

Inisiatif CAC hibrid yang pertama seumpamanya ini telah dilaksanakan di CAC Bandar Tun Razak, Cheras.

Justeru, Noor Hisham mengadakan lawatan kerja ke CAC hibrib tersebut petang semalam bagi meninjau sendiri pengoperasiannya.

Beliau berkata inisiatif ini juga memudahkan petugas kesihatan untuk memantau pesakit dengan lebih dekat seterusnya mengenal pasti dengan lebih pantas pesakit yang memerlukan rawatan lanjut di fasiliti kesihatan di Lembah Klang seterusnya dapat mengurangkan kes-kes mati ketika dibawa (BID) dalam kalangan pesakit COVID-19.

“Selain daripada memangkin penyampaian perkhidmatan perubatan kepada pesakit COVID-19, pengoperasian CAC Hibrid ini juga memastikan kemudahan akses kepada pesakit-pesakit dari sudut pendaftaran, saringan, pemeriksaan, pemantauan serta pemberian dan penamatan HSO (Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Di Rumah) ,” katanya.

Hisham berkata pengoperasian secara hibrid ini juga dapat mengurangkan bahan buangan klinikal dan menjimatkan penggunaan peralatan perlindungan diri (PPE) sekali gus membantu memastikan kelestarian alam sekitar.

“CAC Hibrid ini dapat membantu KKM dalam menyampaikan perkhidmatan kesihatan yang efektif terutamanya apabila berdepan dengan krisis kesihatan awam yang terburuk abad ini. Inisiatif CAC hibrid ini akan sentiasa ditambah baik,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.