Arab Saudi luluskan vaksin Sinovac dan Sinopharm

17

25 OGOS: Kerajaan Arab Saudi kini meluluskan penggunaan dua lagi vaksin COVID-19 iaitu Sinovac dan Sinopharm untuk kegunaan di negara berkenaan.

Sebelum ini, Arab Saudi meluluskan empat vaksin untuk digunakan di negara itu iaitu Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson, dan Moderna.

Kementerian Kesihatan Arab Saudi dalam satu kenyataan berkata, individu yang sudah lengkap dos Sinovac dan Sinopharm, diterima masuk untuk ke negara itu, dengan syarat ia menerima dos penggalak yang diiktiraf di Arab Saudi.

Sebelum ini, kementerian berkenaan mengesahkan individu juga boleh menerima dua dos vaksin berlainan, berdasarkan kajian saintifik yang menunjukkan kaedah itu berkesan untuk mengekang COVID-19.

“Berdasarkan syor semasa, dos kedua perlu diambil sekurang-kurangnya selepas tiga minggu dari tarikh dos pertama.

“Bagi individu yang pulih daripada jangkitan COVID-19, mereka perlu menerima dua dos vaksin, dengan yang pertama sekurang-kurangnya selepas 10 hari dijangkiti dan dos kedua tiga minggu kemudian,” katanya kementerian berkenaan dalam satu kenyataan.

Kementerian Kesihatan Arab Saudi juga menyatakan jika jangkitan berlaku selepas dos pertama, dos kedua perlu diberikan sekurang-kurangnya 10 hari selepas jangkitan.

Kementerian itu melaporkan 353 kes baharu pada Selasa, menjadikan kes keseluruhan kepada 542,707.

Terdapat 4,377 kes aktif, dengan 1,108 daripadanya adalah kritikal.

Daripada kes baharu berkenaan, 71 direkodkan di Riyadh, Makkah (66), Wilayah Timur (41) dan Madinah (26).

Terdapat tujuh kematian berkaitan dengan COVID-19, menjadikan jumlah kematian kepada 8,497.

Kementerian itu turut melaporkan kira-kira 62.05 peratus populasi negara itu sudah menerima dos pertama, manakala 37.7 sudah menerima dos kedua.

Berdasarkan perkembangan itu, Ia menjangkakan 70 peratus penduduknya sudah menerima dua dos menjelang 9 Oktober. – Agensi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.