Labuan beralih ke fasa 4 PPN bermula Khamis ini

34

24 OGOS: Labuan menjadi negeri dan wilayah pertama di Malaysia yang bakal memasuki Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN) mulai Khamis ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata kejayaan itu dicapai selepas data Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) menunjukkan 92.4 peratus populasi dewasa penduduk Labuan kini sudah lengkap menerima dus dos suntikan vaksin.  

Ismail Sabri berkata perkara berkenaan disokong oleh data yang menunjukkan trend kes positif COVID-19 harian di Labuan yang telah menurun kepada satu digit secara konsisten selama 12 hari berturut-turut.

“Malahan kadar penggunaan katil di Unit Rawatan Rapi (ICU) di Labuan kini telah menurun ke angka sifar (0%) berbanding 30 peratus pada bulan sebelumnya.

“Mengambil kira keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan atas nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kerajaan hari ini mengumumkan peralihan PPN di Labuan daripada Fasa 3 kepada Fasa 4, mulai Khamis ini,” katanya dalam kenyataan media mengenai perkembangan PPN hari ini.

Ismail berkata, aktiviti seperti seminar, bengkel, kursus, dan aktiviti berkaitan mesyuarat bersemuka dibenarkan dengan kapasiti ruang 50 peratus sesuatu lokasi berkenaan.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata ini menunjukkan strategi dan dasar kesihatan awam di bawah PPN menunjukkan kesan positif dan manfaatnya bakal dinikmati oleh negeri-negeri lain di seluruh Malaysia dalam waktu terdekat ini.

Berikutan itu, Perdana Menteri berkata penduduk di Labuan bakal menikmati pelbagai kelonggaran susulan peralihan kepada Fasa 4 termasuk semua sektor ekonomi dibenarkan beroperasi dengan kapasiti pekerja 100 peratus tertakluk kepada Prosedur Operasi Standard (SOP) yang berkuatkuasa.

Katanya, aktiviti seperti seminar, bengkel, kursus, dan aktiviti berkaitan mesyuarat bersemuka dibenarkan dengan kapasiti ruang 50 peratus sesuatu lokasi berkenaan.

“Majlis sosial seperti kenduri-kendara, sambutan perayaan, pertunangan, retreat, reunion dan lain-lain majlis sosial dibenarkan dengan had 50% berdasarkan kapasiti premis/ dewan dengan mengamalkan penjarakan fizikal. Bagaimanapun, semua kebenaran ini tertakluk kepada SOP yang dikuatkuasa,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.