Ismail Sabri terus terima ucapan tahniah pemimpin luar negara

16

24 OGOS: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob terus menerima ucapan tahniah daripada pemimpin luar negara susulan pelantikannya sebagai Perdana Menteri Kesembilan (PM-19)

Terbaharu hari ini, Ismail Sabri menerima panggilan telefon daripada Perdana Menteri Australia, Scott John Morrison dan menyampaikan ucapan tahniah di atas pelantikan sebagai PM-9.

“Dalam perbualan kami, kedua-dua negara menyatakan komitmen untuk mengukuhkan lagi hubungan erat yang lama terjalin di antara Malaysia dan Australia,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, Ismail Sabri juga menzahirkan terima kasih kepada Perdana Menteri China, Li Keqiang yang menyampaikan perutusan tahniah kepadanya melalui sepucuk surat bertarikh semalam.

Perdana Menteri berkata, Li Keqiang turut menyatakan komitmen beliau untuk terus mengukuhkan hubungan diplomatik yang terjalin sejak sekian lama antara kedua-dua negara.

“Ini termasuk mengekalkan hubungan dagang serta berkongsi strategi melawan wabak Covid-19 dengan berkesan,” katanya.

Terdahulu, beliau turut menerima ucapan tahniah daripada Presiden Indonesia, Joko Widodo menerusi panggilan telefon pada petang semalam.

Katanya, dalam perbualan antara kedua-dua pemimpin itu, Joko Widodo mendoakan agar hubungan Malaysia dan Indonesia terus kukuh.

“Saya juga menyampaikan hasrat untuk melihat hubungan rakyat antara dua negara terus akrab dan harmoni.

“Jokowi dan saya juga turut menyatakan komitmen untuk meningkatkan kerjasama dalam sektor ekonomi,” katanya yang turut mendoakan agar Joko Widodo dan keluarga serta seluruh rakyat Indonesia sentiasa di dalam perlindungan Allah SWT.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.