nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Puncak Greenland hujan buat kali pertama, cetus kebimbangan

23 OGOS: Puncak tertinggi litupan ais di Greenland buat pertama kali direkodkan menerima hujan sekali gus mencetuskan kebimbangan kemungkinan lapisan ais mencair pada kadar lebih pantas.

“Itu bukan tanda yang baik untuk kawasan yang dilitupi ais. Air yang jatuh ke atas ais adalah berita buruk. Ia menjadikan permukaan lapisan ais itu lebih cenderung untuk mencair,” ujar pakar glasiologi dari Lamont-Doherty Earth Observatory, Universiti Columbia, Indrani Das.

Menurutnya, air bukan sahaja lebih hangat berbanding salji, ia juga kelihatan lebih gelap, maka ia menyerap lebih banyak cahaya matahari berbanding memantulkannya kembali.

Kesan ais yang mencair itu akan mengalir ke laut, seterusnya mengakibatkan paras air laut meningkat.

Buat masa ini sahaja, kesan cairan ais dari Greenland iaitu lapisan ais kedua terbesar dunia selepas Antartika telah menyebabkan 25 peratus kadar kenaikan laut global sepanjang beberapa dekad lalu.

Kejadian itu dijangka terus berlaku, seiring peningkatan suhu global.

Sekumpulan saintis telah mengesan hujan tersebut yang terjadi selama beberapa jam di litupan ais di puncak setinggi 3,216 meter pada 14 Ogos lalu, di mana suhu kekal lebih tinggi dari paras beku selama sembilan jam.

Saintis dari Pusat Data Salji dan Ais Kebangsaan, Amerika Syarikat menyatakan suhu di puncak itu hampir tidak pernah berada lebih tinggi dari paras beku, namun kini sudah terjadi tiga kali dalam tempoh kurang sedekad.

Secara keseluruhan, 7 bilion tan hujan berlaku di seluruh Greenland selama tiga hari, dari 14 Ogos hingga 16 Ogos, sekali gus menjadi jumlah tertinggi direkodkan sejak tahun 1950.

Kejadian hujan yang memecahkan rekod itu adalah tanda amaran terkini tentang kesan perubahan iklim yang menjejaskan litupan ais di Greenland.

Pada Julai lalu, pencairan ais besar di Greenland sudah cukup untuk meningkatkan paras air seluruh negeri Florida sehingga lima sentimeter.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.