Poster Azmin, 10 MP bakal tarik diri adalah palsu

132

23 OGOS: Poster bahawa Ahli Parlimen Selangau, Baru Bian membuat pendedahan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali bersama 10 ahli Parlimen akan menarik sokongan dari kerajaan baharu jika tidak diberikan jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) adalah palsu dan tidak benar. 

Perkara itu dinafikan sekeras-kerasnya sendiri oleh Bian menerusi hantaran di Facebook miliknya yang menyatakan dirinya tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan terhadap bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu, 

“Saya menafikan sekeras-kerasnya bahawa saya membuat pendedahan bahawa Azmin Ali akan membawa 10 orang MP keluar sekiranya tidak diberi jawatan Timbalan PM.

“Saya juga ingin menegaskan sekali lagi saya bukan sebahagian daripada kumpulan Azmin Ali,” katanya.

Ketika dalam kerajaan Pakatan Harapan (PH) dari Mei 2018 sehingga jatuh pada Februari tahun lalu, beliau dilantik sebagai Menteri Kerja Raya oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Namun, Bian yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ba’kelalan keluar PKR pada Mei 2020 dan menyertai Parti Sarawak Bersatu (PSB).

Selepas Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri kesembilan pada 21 Ogos lalu, tular satu poster bertajuk, “Jangan Percaya Azmin” di media sosial.

Poster itu memaparkan gambar beliau dan Azmin dengan tulisan, “Azmin Ali akan bawa keluar 10 orang MP bersamanya jika dia tidak dilantik sebagai TPM. Ini taktik yang sama dia gunakan selepas beliau marah dengan Anwar Ibrahim.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.