Ismail Sabri mula tugas rasmi sebagai PM hari ini

72

23 OGOS: Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini memulakan tugas rasmi sebagai Perdana Menteri dengan pergi ke Pejabat Perdana Menteri yang terletak di bangunan Perdana Putra, Putrajaya.

Kenderaan membawa Ismail Sabri dilihat tiba di pekarangan bangunan Perdana Putra jam 8.23 pagi.

Sebaik sahaja tiba di pintu protokol, Perdana Menteri sempat melambaikan tangannya ke arah pengamal media yang berada di pintu masuk berkenaan.

Ismail Sabri (dua dari kanan) mengimbas kad perakam waktu sebelum memasuki pejabatnya pagi tadi.

Ketibaan Ismail Sabri disambut Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali dan dijadualkan memulakan tugasnya pagi ini dengan mengimbas kad perakam waktu sebelum memasuki pejabatnya.

Sabtu lalu, Ismail Sabri yang juga Ahli Parlimen Bera itu mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri kesembilan di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara.

Al-Sultan Abdullah memberi perkenan pelantikan Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri selaras Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Ia susulan peletakan jawatan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang hilang majoriti sokongan Ahli Parlimen dan cadangan kerjasama bipartisan dicadangkannya juga tidak mendapat sokongan parti politik.

Semalam dalam ucapan sulungnya, Ismail Sabri memperkenalkan penggunaan frasa Keluarga Malaysia bagi mengajak seluruh rakyat tanpa mengira kaum dan fahaman politik bersama berganding bahu membawa keluar negara ini daripada pandemik COVID-19.

Perdana Menteri dilaporkan berkata, konsep Keluarga Malaysia diambil kerana baginya, keutuhan negara terikat dengan nilai didikan sempurna dalam sesebuah keluarga.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.