Serah kepada Muhyiddin bincang dengan PM isu TPM, kabinet

36

22 OGOS: Parti komponen Perikatan Nasional (PN) menyerahkan kepada Pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengadakan perbincangan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bagi memilih calon paling sesuai bakal dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri dan anggota Kabinet baharu.

Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, gabungan parti itu juga tidak berbincang dan menetapkan siapa yang perlu diangkat sebagai TPM dan anggota Kabinet dalam mesyuarat hari ini.

“Kami tak bincang  (jawatan tpm, Kabinet) kita serah  kepada pengerusi PN  (Muhyiddin) untuk tentukan dan bincang  dengan perdana menteri.

“Pengerusi PN akan bincang dengan Perdana Menteri (senarai anggota Kabinet) dan saya percaya Perdana Menteri akan buat keputusan tepat” katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat pimpinan tertinggi PN yang dipengerusikan Muhyiddin di Ibu Pejabat BERSATU hari ini.

Antara Ahli Majlis Tertinggi PN yang hadir mesyuarat berkenaan ialah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang; Presiden STAR, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan; Presiden SAPP, Datuk Seri Yong Teck Lee dan Presiden GERAKAN Datuk Dr Dominic Lau.

 Turut menghadiri mesyuarat adalah Setiausaha Agung BERSATU, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, Ahli Pimpinan Tertinggi BERSATU, Datu Seri Mohamed Azmin Ali; Pengarah Pilihanraya PAS, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dan Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan serta wakil-wakil dari parti komponen.

Dalam pada itu, Ahmad mengulas  khabar angin mengatakan Ismail Sabri dikatakan bakal melantik seorang pemimpin kanan BERSATU sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam pengumuman barisan Kabinet baharu yang dijangka diumumkan dalam masa terdekat.  

Biarpun tidak mengesahkan bahawa beliau adalah pemimpin BERSATU disebut-sebut bakal menjadi Timbalan Perdana Menteri, namun Ahmad Faizal tetapi mengucapkan terima kasih.

“Yang penting  satu Kabinet  dibentuk daripada satu pasukan untuk nak selamatkan negara keluar daripada kemelut  yang  kita alami,” katanya.

Terdahulu, Ahmad Faizal berkata Mesyuarat PN dipengerusikan Muhyiddin hari ini sebulat suara menyokong barisan Kabinet kerajaan yang akan dibentuk Ismail Sabri nanti.

“Kami juga akan  meneruskan usaha persiapsiagaan  PN untuk hadapi PRU, jentera parti dan kerjasama parti komponen akan diperkukuh,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.