nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Pengusaha Kedai Makan Belum Bersedia ‘Dine-In’

21 OGOS: Meskipun makan di premis dibenarkan bermula semalam, segelintir peniaga kedai makan atau restoran masih meneruskan perniagaan secara bawa pulang atau take away.

Tinjauan PNBBC Portal di sekitar Bandar Baru Bangi mendapati kebanyakan restoran serta kedai makan masih belum beroperasi secara dine-in, hari ini.

Pemilik Anje Beriani Cafe di Seksyen 15, Muhammad Zulkefli, 31, berkata dia tidak mahu mengambil risiko dengan membenarkan makan di premisnya bagi mengurangkan risiko jangkitan COVID-19.

Orang ramai mengambil langkah berhati-hati termasuk menjaga jarak ketika membeli makanan di sebuah kedai makan di Central Market Kari Kepala Ikan di Bandar Baru Bangi hari ini.

“Saya tidak mahu ambil risiko buka kedai untuk dine-in kerana kes COVID-19 masih tinggi dan hanya akan beroperasi untuk dine-in sekiranya jumlah kes rendah nanti.

“Kalau diikutkan bila tak boleh dine-in, kita terpaksa kurangkan pekerja namun, ia adalah langkah terbaik berbanding risiko premis terpaksa ditutup selama 14 hari sekiranya ada kes COVID-19 dilaporkan jika pelanggan boleh dine-in. 

“Setakat ni pelanggan memahami dan tidak mempertikaikannya malah dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mereka biasa membungkus makanan sahaja,” katanya. 

AIDIL

Sementara itu, bagi seorang pekerja Central Market Kari Kepala Ikan di sebuah pusat beli-belah di Bandar Baru Bangi, Aidil Rahmat berkata walaupun kedainya membenarkan aktiviti dine-in namun masih orang ramai masih ‘seram’ berikutan kes wabak COVID-19 masih tinggi. 

“Dari segi jumlah pelanggan yang berkunjung ke premis meningkat namun sambutan makan di kedai masih kurang dan tidak serancak seperti kali pertama dibenarkan dine-in di kedai. 

“Namun diharapkan dengan kebenaran dine-in ini dilaksanakan secara berterusan kerana ia akan membantu meningkatkan jumlah pelanggan sekali gus pendapatan peniaga turut bertambah,” katanya. 

Bagi pengunjung kedai makan, Huzaimi Ali, 52 berkata, keputusan untuk dine-in di restoran adalah pilihan masing-masing dengan pertimbangan risiko jangkitan COVID-19 terutama mereka yang sudah lengkap menerima dua dos vaksin.

MUHAMMAD

“Walaupun sudah dibenarkan, namun kita perlu mengambil langkah berjaga-jaga dengan menjaga SOP. Contohnya, saya memilih untuk dine-in di restoran yang tidak sesak bagi mengurangkan risiko jangkitan. 

“Saya juga akan semak di MySejahtera jika kawasan kedai makan yang saya pergi itu ramai yang dilaporkan positif COVID-19, saya akan hanya bungkus makanan walaupun telah dibenarkan makan di kedai,” katanya. 

Bagi Zainal Ariffin Abidin, 49, pula menegaskan kelonggaran yang diberikan ini pasti memberikan kelegaan kepada peniaga kecil untuk ‘bernafas’ semula dengan mendapatkan lebih ramai pelanggan jika dibandingkan secara take away sahaja. 

“Saya menyambut baik apabila kerajaan benarkan aktiviti dine-in di kedai makan kerana ini sudah pasti akan meningkatkan lagi jumlah pelanggan dan pastinya ini akan menambahkan pendapatan peniaga yang terjejas disebabkan kesan COVID-19. 

“Walaupun dibenarkan, saya sebagai pelanggan akan memastikan kedai juga mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan di mana saya akan pastikan semua pekerja mereka telah lengkap dos vaksin. 

“Ini bagi memastikan agak tiada peniaga yang mengambil kesempatan untuk tidak mematuhi SOP yang boleh mengancam orang ramai yang makan dijangkiti wabak COVID-19,” katanya. 

Terdahulu, PNBBC melaporkan kemudahan tambahan sektor sosial dan ekonomi bagi individu yang sudah menerima vaksinasi lengkap diperluaskan termasuk aktiviti ‘dine in’ dibenarkan di negeri Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula, semalam. 

Perkara itu diumumkan Perdana Menteri Caretaker, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang memaklumkan keputusan berkenaan dicapai dalam Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan beliau, kelmarin. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.