‘Sultan Melaka kontroversi’ meninggal dunia

40

21 OGOS: Ahli perniagaan Noor Jan Tuah yang pernah mencetuskan kontroversi kerana mendakwa dirinya Sultan Melaka, dilaporkan meninggal dunia pada jam 8 pagi tadi.

Berita kematian Noor Jan, 64, dikongsikan Presiden Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia (MJMM), Abdul Rani Kulup Abdullah menerusi akaun Facebook peribadinya, hari ini.

Jenazah Noor Jan dari Taman Seri Gombak selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Raudhatul Sakinah, Taman Batu Muda, Gombakpetang tadi.

Dalam pada itu, tular di media sosial ucapan takziah dalam kalangan netizen selain hantaran berhubung kematian Noor Jan dengan tanda pagar #covidfighter.

Pada 2016, beliau pernah dituduh di Mahkamah Sesyen Air Keroh, Melaka dengan empat pertuduhan menipu dan menyamar sebagai sebagai Sultan Melaka di sebuah pusat peranginan di Alor Gajah.

Noor Jan didakwa menyamar sebagai Sultan Melaka dan mengadakan majlis penganugerahan pingat, bintang serta darjah kebesaran yang tidak diiktiraf kepada empat lelaki berusia 35 hingga 66 tahun.

Kesalahan itu dilakukan pada satu majlis di sebuah resort di Alor Gajah, pada 28 Disember 2013 dan dia didakwa mengikut Seksyen 419 Kanun Keseksaan.

Bagaimanapun, pada Julai 2018, Mahkamah Sesyen Air Keroh melepaskan dan membebaskan Noor Jan daripada empat pertuduhan menipu dan menyamar.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.