Muhyiddin minta maaf kalau ada kesilapan

748

20 OGOS: Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini memohon maaf kepada semua penjawat awam dan rakyat Malaysia sekiranya beliau ada melakukan kesilapan, mempunyai kekurangan dan kelemahan sepanjang 17 bulan memegang jawatan sebagai Perdana Menteri ke-8.

Muhyiddin yang menamatkan tugasnya sebagai Perdana Menteri sementara hari ini juga menasihatkan semua penjawat awam supaya melakukan apa yang mereka fikiran yang terbaik untuk negara.

Muhyiddin berkata beliau tahu penjawat awam mampu melakukannya kerana Ahli Parlimen Pagoh berkenaan pernah berkhidmat sebagai penolong pegawai daerah sebelum meletakkan jawatan dan bekerja di sektor swasta.

Muhyiddin ketika tiba di PMO pagi tadi.

“Bagaimanapun, tanggungjawab penjawat awam di zaman susah (COVID-19) ini amat besar dan paling sukar, tetapi percayalah anda mampu melakukannya kerana saya pernah berada di tempat anda sebelum ini.

“Jadi sebab itulah buatlah apa yang anda fikir terbaik untuk kepentingan negara. Kalau ada kekurangan, kesalahan dan kesilapan sewaktu saya menjadi Perdana Menteri termasuk tidak berpeluang bertemu anda (penjawat awam) selalu saya minta maaf.

“Kalau dipanjangkan umur, insya-Allah, saya akan kembali dan kita akan jumpa lagi di sini,” katanya dalam perutusan khas terakhir sebagai Perdana Menteri sementara hari ini.

Dalam pada itu, Muhyiddin juga memberi peringatan kepada penjawat awam bahawa setiap keputusan dibuat bukan hanya memberikan implikasi besar kepada kamu dan penjawat awam di Putrajaya, malah seluruh negara.

Terdahulu, Muhyiddin berkata biarpun beliau adalah Perdana Menteri paling singkat memegang jawatan beliau sudah cuba melakukan apa yang difikirkan terbaik untuk negara.

“Walaupun, saya adalah Perdana Menteri paling pendek memegang jawatan ini namun saya sudah melakukan perkara terbaik diperlukan untuk menyelamatkan nyawa rakyat jelata dan menentukan mereka mempunyai makanan di atas meja.

“Ini mungkin Allah SWT mengangkat darjat saya (sebagai Perdana Menteri) untuk tujuan berkenaan agaknya. Alhamdulillah di penghujung perjalanan yang saya hadapi hari ini kita sudah usaha dibuat seluruh penjawat awam bersama saya di Pejabat Perdana Menteri (PMO) sudah hampir berjaya.

“Proses vaksinasi amat di luar biasa di mana kita mengunjurkan bahawa Malaysia dijangka mencapai kadar imuniti kelompok pada bulan Oktober nanti.

“Malah, saya difahamkan Kuala Lumpur sudah mencapai imuniti kelompok lebih awal apabila lebih 80 peratus populasi  penduduknya sudah lengkap menerima dua dos vaksin COVID-19,” katanya.

Mengulas lanjut, Muhyiddin berkata kejayaan itu adalah amat membanggakan kerana masih banyak negara masih belum menerima vaksin sedangkan Malaysia sudah membuat pesanan mencukupi.

Muhyiddin berkata perkara itu kerana kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinannya membuat tempahan awal menerusi Program perkongsian vaksin global, COVAX. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.